Poslovna scena
StoryEditor

Janaf: Za isplatu dividende 55,4 milijuna kuna

24. Lipanj 2014.

Uprava i Nadzorni odbor (NO) Jadranskog naftovoda (Janaf) danas su predložili da se, sukladno odlukama Vlade, veći dio prošlogodišnje dobiti, ili iznos od 55,4 milijuna kuna rasporedi za isplatu dividende, u povećanje zadržane dobiti iznos od 6,03 milijuna kuna, dok će se manji dio dobiti u iznosu od 30,2 milijuna kuna reinvestirati, objavio je Janaf putem Zagrebačke burze.

Time je izvan snage stavljena ranije objavljeni prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o raspodjeli dobiti za 2013. godinu. Naime, prema njihovu prijedlogu iz travnja glavnoj je skupštini Janfa bilo predloženo da se 70,5 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti reinvestira na način da se poveća temeljni kapital tvrtke, a da se iznos od 28,7 milijuna kuna rasporedi za isplatu dividende koja bi tako iznosila 28,50 kuna po dionici.

No, kako podsjećaju iz Janafa u današnjoj objavi, odlukom o donošenju Plana upravljanja imovinom u vlasništvu RH, Vlada je krajem travnja donijela smjernicu za odlučivanje predstavnika države na godišnjim skupštinama društava od strateškog interesa za RH prilikom odlučivanja o raspodjeli dobiti.

Sukladno tom planu, 60 posto neto dobiti Janafa za prošlu godinu se, nakon umanjenja za zakonske rezerve, preporuča isplatiti dioničarima, odnosno rasporediti za isplatu dividendi.

"Uvažavajući smjernice i odluke Vlade, a s ciljem usklade s navedenim planom, Uprava i Nadzorni odbor Janafa stavili su na sjednici održanoj danas, izvan snage prethodno objavljeni prijedlog odluke o rasporedu dobiti za 2013. donesen na sjednici 9. travnja te predlažu da se, unatoč značajnom investicijskom ciklusu u kojem se Janaf nalazi, manji dio dobiti u iznosu od 30,2 milijuna kuna reinvestira, tj. da se za isti iznos poveća temeljni kapital, a da se veći dio dobiti rasporedi na isplatu dividende (55,4 milijuna kuna) i povećanje zadržane dobiti (6,03 milijuna kuna)", stoji u objavi Janafa.

Iz Janafa su danas također najavili kako će 26. lipnja biti objavljeni ispravljeni revidirani financijski izvještaji za prošlu godinu.

23. travanj 2024 13:38