Poslovna scena
StoryEditor

Japanci kupuju Dellovo tehnološko-servisno poslovanje

29. Ožujak 2016.

Američki Dell traži kupca za svoju imovinu koja nije usko vezana uz njegovo osnovno poslovanje, kako bi dobivenim novcem financirao skorašnje preuzimanje EMC-a

Japanska telekomunikacijska tvrtka NTT Data kupuje za više od tri milijarde dolara Dellovo tehnološko-servisno poslovanje sa ciljem povećanja aktivnosti na sjevernoameričkom tržištu.    

To je dosad najveće preuzimanje NTT Date, bivšeg japanskog monopoliste u području telefonije. Američki Dell traži kupca za svoju imovinu koja nije usko vezana uz njegovo osnovno poslovanje, kako bi dobivenim novcem financirao skorašnje preuzimanje EMC-a, tvrtke za pohranu podataka, što je transakcija vrijedna 67 milijardi dolara. NTT Data će pritom preuzeti 28.000 Dellovih zaposlenika u Sjevernoj Americi i Indiji.

U obavijesti Tokijskoj burzi NTT Data navodi da će spomenuta akvizicija toj  japanskoj tvrtki ojačati poslovanje u području računalnog oblaka i izdvajanja poslovno-procesnih usluga.

NTT Data traži nove izvore prihoda izvan Japana, koji se suočava s rapidnim starenjem stanovništva. Od 2011. godine ta je kompanija utrošila više od  72 milijarde jena kupujući uglavnom prekooceanske kompanije. Glavni konkurenti su mu  indijski Tata, francuski Atos i američki Cognizant Technology Solutions.

26. travanj 2024 19:23