Poslovna scena
StoryEditor

Je li vaša kompanija A+?

03. Listopad 2015.

Nije više dovoljno samo rasti, dičiti se odličnim poslovnim pokazateljima i rezultatima. Kompanije se danas seciraju rendgenom te se provjerava stoje li iza tih rezultata i odgovornost, održivost, zelenilo, cirkularna ekonomija.

Od rasta prihoda važnije je zdravije, zelenije, osvještenije poslovanje. Danas se nosi energetska učinkovitost, smanjenje emisije plinova, ulaganje u održivost, racionalno upravljanje vodom i ‘članstvo’ u cirkularnoj ekonomiji, onoj koja razumije da otpad nije smeće, nego vrijedna sirovina. Svatko bi volio biti obilježen makar oznakom A+ jer i to bi mogao biti znak održive izvrsnosti.

Ovo je deset pokazatelja da ste u naprednom razredu...

1. Automatizacija poslovnih procesaPametno poslujete. Upotrebljavate različite aplikacije, upravljačke i nadzorne sustave za praćenje upotrebe energije kako biste povećali učinkovitost.  2. Emisija plinovaSmanjujete emisiju štetnih plinova – ne zagađujete zrak niti ispuštate stakleničke plinove i upotrebljavate rješenja za smanjivanje ugljičnog dioksida. Izvještavate o očuvanju zraka.3. Energetska učinkovitostEnergetski ste učinkoviti. Upotrebljavate obnovljive izvore energije ili kombinaciju konvencionalnih i obnovljivih izvora u poslovanju i/ili upravljate energijom – bez obzira na to upotrebljavate li upravljačke softvere za smanjivanje energetskih troškova.4. Financiranje održivosti Pratite trendove na tržištu ugljika i financiranju zelenijeg poslovanja. Nadzirete tragove ugljika u svojim poslovnim procesima. Spremni ste za kupovanje dozvola koje bi vam omogućile određenu razinu zagađivanja za cijenu koja potiče štednju u potrošnji energije i uvođenje mjera za zaštitu okoliša. Poštujete Međunarodni sustav za trgovanje emisijama stakleničkih plinova unutar EU, alat koji služi smanjivanju štetnih emisija.5. Ljudski resursiUsmjereni ste na zdraviju budućnost cijele svoje zajednice. Pokušavate s manje sredstava postići veće ciljeve i dugoročno biti uspješni. Vaši su timovi usmjereni na dugoročno planiranje, inovacije koje pridonose održivom razvoju i posvećeni ste tome da ostavite zeleni trag među zaposlenicima i u cijeloj zajednici zbog brige za okoliš i zdravlje. 6. OtpadDio ste cirkularne ekonomije. Poštujete načela da otpad nije smeće, već sirovina i posvećeni ste recikliranju. Ne treba spominjati da vodite računa o načinu na koji se u vašoj tvrtki odvaja i zbrinjava otpad. 7. Poslovni procesi, proizvodi i uslugePoslovni procesi su vam održivi. U svojem poslovanju poštujete načela energetske učinkovitosti i zaštite okoliša bilo da se ponašate zeleno i održivo u svojoj zajednici, važno vam je da su vam poslovni partneri osviješteni u zaštiti okoliša i očekujete isto od svojih zaposlenika te na tržištu nudite proizvode i usluge koji pomažu u održivosti.  8. PogoniPoslujete u održivim pogonima s opremom najviših energetskih razreda. Uredi, tvornice, skladišta, svi prostori koje upotrebljavate u svojem poslovanju vode računa o zaštiti okoliša – i načinu na koji utječu na energiju, vodu, emisije štetnih plinova i otpad. 9. VodaRacionalno upravljate vodom. Optimizacija upotrebe vode u poslovnim procesima jedno je od vaših standardnih načela poslovanja. Brinete se za svaku kap pitke vode i zbrinjavanje tehnoloških voda. 10. Zaštita okolišaČinite sve da se priključite klubu kompanija A+++. Cilj vam je biti među najzdravijim poduzećima na svijetu, ne samo zato da bi vam se energetski razred mogao nazvati najsuvremenijim na tržištu nego pozitivno djelujete u svim kategorijama održivog poslovanja.

18. svibanj 2024 13:27