Poslovna scena
StoryEditor

Jerko Jakšić novi predsjednik Uprave PharmaSa

28. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Nadzorni odbor farmaceutske kompanije PharmaS donio je odluku o imenovanju Jerka Jakšića za novog predsjednika Uprave PharmaSa od 1. srpnja 2013.

Na čelnoj poziciji  Jakšić nasljeđuje Zdravku Knežević koja je u PharmaSu od samih početaka kompanije prije četiri godine.

Ova promjena posljedica je završetka prvog razvojnog ciklusa kompanije koju je obilježilo etabliranje poslovanja na šest tržišta u regiji jugoistočne Europe gdje se prodaju lijekovi, otvaranje dvije moderne farmaceutske tvornice u Hrvatskoj i Srbiji te razvijanje portfolia lijekova, dok će se ulaskom u drugu fazu razvoja intenzivirati širenje poslovanja te pokrenuti partnerstva s inovativnim farmaceutskim multinacionalnim kompanijama i naposljetku krenuti u osvajanje novih tržišta van regije jugoistočne Europe. Inače, PharmaS koji u prvom kvartalu ima rast prihoda od gotovo 50 posto, trenutačno u cijeloj regiji ima vise od 80 registriranih generičkih lijekova od čega u Hrvatskoj gotovo 30, a ubuduće se očekuje proširenje poslovanja na OTC segment.

Novi predsjednik Uprave PharmaSa dolazi s pozicije glavnog direktora za Hrvatsku generičke farmaceutske kompanije Alvogen. U protekle dvije godine g. Jakšić je u Hrvatskoj uspješno pokrenuo poslovanje ove multinacionalne kompanije koja posluje u vise od 20 zemalja svijeta. Pokretanje kompanije Alvogen u Hrvatskoj uključivalo je široki raspon poslova od definiranja poslovne strategije i portfolia lijekova, uspostavljanja prodajne mreže, organiziranja timova itd.

Prije dolaska u Alvogen Jakšić je od 2008. do 2011. radio u kompaniji Sandoz na poziciji direktora Marketinga i prodaje dok su počeci njegove karijere vezani uz Plivu gdje je tijekom devet godina, od 1999. do 2008. radio na različitim pozicijama. Jakšić ima MBA studij na Erasmus školi menadžementa u Rotterdamu u Nizozemskoj dok je prethodno završio Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu. Istovremeno, iz Uprave odlaze dosadašnji članovi g. Vedran Čardžić i gđa. Antonija Žarak koji će do odlaska raditi u kompaniji na započetim poslovima. Novi član Uprave bit će Marinko Jagić, koji zadržava i trenutačnu poziciju predsjednika Uprave LURA Grupe, a u sljedećim mjesecima očekuje se kompletiranje nove Uprave. 

20. travanj 2024 05:02