Poslovna scena
StoryEditor

Josipović u obilasku poslovne zone u Udbini

23. Studeni 2012.

Tijekom posjeta Udbini, predsjednik Ivo Josipović obišao je poslovnu zonu Podudbina/Buljma nazvanu Cesta za novi razvoj.

Predstavljajući tu zonu u osnivanju, načelnik Općine Udbina Ivan Pešut kazao je kako je postojećoj zoni u kojoj već posluje nekoliko tvrtki s ukupno 86 zaposlenih, dodano i novih 10 hektara zemljišta. U sad reaktiviranom dijelu Zone najupečatljiviji dojam ostavlja Tvornica duhana Udbina, izgrađena na ruinama nekadašnjeg Likaplasta, koja je investicijom od 3,5 milijuna eura u proizvodnju rezanog duhana zaposlila i 30 radnika iz Udbine.

Početni korak u ovom proširenju Zone učinila je država prenijevši vlasništvo nad zemljištem na Općinu Udbina. Zaokruživši taj imovinsko-pravni aspekt, Općina Udbina stekla je uvjete i aplicirala svoj projekt infrastrukturnog uređenja Poslovne zone za EU-ov predpristupni fond IPA III b. Nakon provedene procedure evaluacije, IPA fond je ljetos odobrio 770 tisuća eura bespovratne pomoći predloženom projektu udbinske Zone, i nakon provedenog natječaja krenuli su i prvi radovi na izgradnji infrastrukture u što je uključena izgradnja ceste kroz Zonu, uvođenje elekroinstalacija, te izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda i pročistača.

Prema Pešutovim riječima, svoj dolazak u Zonu u Udbini najavilo je već nekoliko potencijalnih investitora koji će svi morati ipak pričekati i objavu natječaja za kupovinu zemljišta. - Tko god da dođe, ako priloži čvrstu garanciju da će u 12 mjeseci izgraditi svoj objekt, pustiti ga u pogon i zaposliti određen broj ljudi, imat će sjajne povlastice s naše strane, kazao je načelnik Pešut, dodavši da već i sad u Udbini nema nezaposlene radno sposobne muške radne snage.

13. travanj 2024 23:44