Poslovna scena
StoryEditor

JP Morgan kažnjen s rekordnih 13 milijardi dolara

20. Studeni 2013.

Američka banka JP Morgan Chase pristala je u nagodbi s američkim regulatorima platiti rekordnih 13 milijardi dolara kazne zbog obmanjivanja investitora za vrijeme krize na tržištu nekretnina.

To je najviša globa koju su američki regulatori ikada odredili nekoj korporaciji. Banka je priznala da je obmanjivala javnost ali je naglasila da nije prekršila američke zakone.

"Drago nam je da smo zaključili ovu veliku nagodbu", naveo je u jučerašnjem priopćenju čelnik JP Morgana Jamie Dimon a prenosi BBC.

Oko četiri milijarde dolara bit će isplaćeno vlasnicima nekretnina koji su oštećeni takvom praksom JP Morgana. Dodatnih sedam milijardi dolara bit će isplaćeno u sklopu nagodbi sa saveznim i s vlastima pojedinih saveznih država u slučajevima povezanim s hipotekarnim vrijednosnicama koje je banka prodavala. Dio te svote bit će isplaćen ulagačima koji su zbog toga pretrpjeli gubitke.

Preostale dvije milijarde dolara bit će isplaćeno saveznim vlastima na ime kazne.

"Ponašanje koje je otkriveno u ovoj istrazi bilo je jedan od uzroka urušavanja tržišta hipotekarnih kredita", naveo je državni tužitelj Eric Holder u priopćenju.

Aktualnom nagodbom dokončana je istraga u domeni građanskog prava a ministarstvo pravosuđa nastavlja kriminalnu istragu.

23. travanj 2024 23:49