Poslovna scena
StoryEditor

Kanadski ministar posjetio Zagrebačku pivovaru

28. Kolovoz 2014.
Piše:
Miro Soldić

Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird posjetio je Zagrebačku pivovaru u društvu regionalnog predsjednika te kompanije Sergeya Yeskova, pomoćnika ministra gospodarstva Vedrana Kružića, hrvatskog veleposlanika u Kanadi, Veselka Grubišića, i kanadske ambasadorice u Hrvatskoj Loiuse Larocque.

Nakon obilaska proizvodnih pogona i punionice Baird je naglasio kako je preuzimanje Zagrebačke pivovare od strane Molson Coors-a zasad najveća kanadska investicija u Hrvatskoj.

Ovo je odličan primjer kanadske i hrvatske gospodarske suradnje. Nadam se da će trgovinski sporazum između EU i Kanade (CETA) donijeti još posla i radnih mjesta, kako Hrvatskoj, tako i Kanadi – izjavio je Baird.

Sergey Yeskov je istaknuo dugu tradiciju Zagrebačke pivovare koja danas zapošljava oko 600 radnika i godišnje proizvodi preko 1,5 milijuna hektolitara piva.

Ovaj posjet je poruka da se prepoznaje važnost Zagrebačke pivovare za hrvatsko gospodarstvo i daje nam ohrabrenje za daljnji rad i doprinos zajednici – kazao je Yeskov.

Pomoćnik ministra gospodarstva Kružić istaknuo je važnost dobrih diplomatskih i ekonomskih odnosa Hrvatske i Kanade te poručio kako se ti dobri odnosi moraju prenijeti u sve grane gospodarstva.

Suradnja kroz akviziciju Zagrebačke pivovare mora se nastaviti i u drugim područjima poput trgovine, industrije, prehrane i IT-a. Bitan je prijenos znanja, budući da Kanada ima jako puno iskustva s modelom javno-privatnog partnerstva koje bi nam moglo biti od koristi u brojnim infrastrukturnim projektima koji nas očekuju, poput LNG terminala na Krku i istraživanja ugljikovodika u Jadranu – izjavio je Kružić, dodavši kako ga veseli i da broj kanadskih turista u Hrvatskoj raste 20 posto godišnje. Za kraj je i on izrazio nadu da će CETA sporazum donijeti prosperitet našoj regiji i državi.

Molson Coors jedna je od najvećih svjetskih pivarskih industrija nastala spajanjem kanadskog Molsona i Coors-a iz SAD-a. Zagrebačku pivovaru su preuzeli 2012. godine kupnjom njenog tadašnjeg vlasnika, tvrtke StarBev, a posluju na tržištima SAD-a, Kanade, UK-a i srednje Europe.

25. travanj 2024 20:18