Poslovna scena
StoryEditor

Kao žena morate raditi više i biti bolji od kolega na istoj poziciji

05. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Nakon što je svih deset godina bila na čelu Liderove liste najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, Ljerka Puljić, članica NO-a Agrokora, ove je godine bila izvan konkurencije dobivši posebno priznanje, a bila je i na čelu organizacijskog odbora konferencije ‘Žene u biznisu‘.

Puljić je za Lider podijelila i svoje razmišljanje o položaju žena u današnjem poslovnom svijetu istaknuvši kako je rodna ravnopravnost, koja bi uključivala i veću zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama danas je jedna od vodećih tema ne samo kod nas nego i u svijetu.

- Činjenica je da se takav trend nije dogodio slučajno i da je upravo protekla kriza izrodila jačanje svijesti o tome da je jače uključivanje žena u upravljačke procese, te bolje korištenje njihovih potencijala, poglavito imajući u vidu njihovu prirodnu različitost u odnosu na muškarce moglo promijeniti puno kriznih situacija odnosno jače doprinjeti izlasku iz krize. Danas je jasno da neke osobine žena kao što su preciznost, dosljednost, odanost daju, posebno u situacijama velikih izazova, prednost ženama u odnosu na muškarce. Stoga, mislim da žene trebaju korisititi svoje prirodne prednosti kao što su socijalna inteligencija, veći stupanj empatije za okolinu, razumijevanje ljudi i upravljati njima kao prednošću u obavljanju svojih zadataka. Naime, što je situacija u okolini kompleksnija, a svjedoci smo toga svakog dana, to su osobine, uz naravno stručnost, koje su sve važnije u uspješnom obavljanju posla. Naravno, tu treba naglasiti da su žene koje rade u poslovnom svijetu u pravilu vrijedne, posvećene poslu, žele uspjeti, ali na način da u velikoj većini očekuju od okoline da prepozna i nagradi njihov doprinos, a manju su spremne otvoreno isticati vlastitu ambiciju, pogotovo kada se ona može realizirati na račun nekog trećega – kaže Puljić.

Stoga je, dodaje, važno da društvo u cjelini mijenja stav prema potrebi za uključivanje žena u vodeće upravljačke pozicije jer za to postoje vrlo realni razlozi, ali s druge strane i žene moraju mijenjati svoj pristup upravljanju vlastitim karijerama, jer je to jedini način da se kroz proces promjena na jednoj i na drugoj strani realizira ravnospravnost žena kroz permanantni proces.

 - Naravno, da je društvo odgovorno shvaćajući neiskorištenost potencijala ženske populacije, poglavito kvalitativnih poboljšanja do kojih jača uključenost žena može donijeti, da svojim mjerama unaprijedi i ubrza uključivanje žena na vodeće pozicije. U tom pogledu zagovornik sam uvođenja kvota, smatrajući da pod jednakim uvjetima stručnosti, obrazovnog nivoa i razine vještina, kvota ipak omogućuje da se kroz neko vrijeme broj žena na upravljačkim pozicijama zaista poveća. Ako pustimo taj proces prirodnom tijeku stvari mi ćemo zaista predugo čekati i izgubiti velik dio vrijednosti kao društvo koje jači angažman žena može donijeti – ističe Puljić.

Kako u tom pogledu za žene veliki izazov predstavlja njihova želja za ostvarenjem uspješne uloge majke i supruge, Puljić smatra da u tom dijelu društvo, ali i poslodavci imaju ulogu ostvarenja uvjeta koje će ženama omogućiti da se posvete poslu, a da dio njihovih redovnih obaveza preuzme bilo organizirana društvena infrastruktura ili da to učini poslodavac.

- Mislim da pitanje ravnopravnosti žena u uključivanju na vodeće rukovodeće pozicije ne bi trebalo postavljati kao nešto što je suprotno interesima suprotnog spola odnosno isključivo u odnosu konkurencije između muškaraca i žena, već da bi naprotiv trebalo jačati svijest kod muških kolega da doprinos žena u realizaciji zajedničkih poslovnih ciljeva može biti kvalitetno vredniji, nezamjenjiv i de facto kompatibilan sa razvojem njihovih vlastitih karijera i ostvarivanjem i njihovih ambicija. Ako budemo gledali žene kao različit, ali nezamjenjiv dio timova, koje mogu donijeti novu kvalitetu, a ne stvarati animozitet na drugoj strani kao društvo ćemo prije uspjeti u ostvarenju rodne ravnopravnosti – zaključuje Puljić, dodajući da tijekom svoje karijere nije osjetila da nije ostvarila neku ambiciju zato što je žena.

Ali s druge strane činjenica je, ističe, da kao žena morate raditi više, morate biti bolji od kolega na istoj poziciji i morate se boriti da se to prepozna i prizna.

27. travanj 2024 20:55