Poslovna scena
StoryEditor

Kazna za Presečki grupu i još tri autobusna prijevoznika zbog kartela

10. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Poduzetnicima Presečki grupi iz Krapine i Rudi-expressu iz Mihovljana te Borisu Jambrošiću vlasniku obrta ‘Jambrošić tours‘ iz Murskog Središća i Željku Jakopiću, vlasniku obrta Autobusni prijevoznik ‘Turist‘ iz Sv. Martina na Muri, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je upravno-kaznenu mjeru zbog sklapanja zabranjenog sporazuma.

Kako su priopćili iz AZTN-a riječ je o dva ugovora - Sporazumu o poslovnoj suradnji sklopljenom 1. veljače 2011. i Ugovoru o zajedničkom obavljanju županijskog linijskog prijevoza putnika na području Međimurske županije od 1. ožujka iste godine.- Ti akti sadrže odredbe o izravnom utvrđivanju cijena javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije, međusobnoj podjeli tržišta u toj županiji, kontinuiranom usklađivanju politike nastupa na tržištu te usklađivanju i registraciji autobusnih linija i zajedničkom sudjelovanju (u obliku zajednice ponuditelja) u svim budućim natječajima za obavljanje usluge posebnog linijskog prijevoza učenika osnovnih škola u Međimurskoj županiji - kažu u Agenciji.

Poduzetnici su tako u razdoblju od 1. veljače 2011. do 9. listopada 2012. narušili tržišno natjecanje, pa je AZTN izrekao kazne od nešto više od milijun kuna Presečki grupi, Rudi-expressu od 98 tisuća kuna, Borisu Jambrošiću u iznosu od 80 tisuća kuna te Željku Jakopiću u iznosu od 67 tisuća kuna.

Razlog većoj kazni Presečki grupi leži u tome što je AZTN utvrdila kako su sporazumi sklopljeni na inicijativu Presečki grupe i to neposredno nakon što je na provedenom javnom natječaju, u konkurenciji sa još 5 prijevoznika, među kojima su bili i Rudi-express, Jambrošić Tours i prijevoznik Turist, Presečki grupa od Međimurske županije dobila svih 106 dozvola za obavljanje prijevoza na području županije.- Između potpisnika ugovora tako je pismeno utvrđen dogovor o jedinstvenim cijenama voznih karata i podjeli linija odnosno tržišta u točno određenim omjerima, kojeg su se oni u praksi i pridržavali. Međutim, ostale odredbe ugovora o zajedničkim budućim aktivnostima nisu primijenjene u praksi. Ovim je dogovorom ukinuto je tržišno natjecanje na mjerodavnim tržištima, a donedavni konkurenti postali su sudionici zabranjenog sporazuma - kažu u AZTN-u.

Naime, uključivanjem konkurenata u prijevoz na linijama za koje je ona dobila dozvole, Presečki grupa je otklonila rizik moguće konkurencije od strane Rudi-expressa i Jambrošića toursa jer bi oni, uvođenjem svojih linija (za koje su u svakom trenutku mogli zatražiti dozvole od Županije), predstavljali potencijalnu ili čak stvarnu prijetnju monopolu Presečki grupe. Rudi-express i Jambrošić tours su, pak, sklapanjem sporazuma sebi osigurali obavljanje prijevoza na pojedinim relacijama bez potrebe uvođenja vlastitih linija kojima bi bili u mogućnosti konkurirati Presečki grupi, a time su izbjegli poslovni rizik. Željko Jakopić, vlasnik obrta Autobusni prijevoznik ‘Turist‘ je, pak, prihvaćanjem obveze nenatjecanja s Presečki grupom, Rudi-expressom i Jambrošić toursom, osigurao zadržavanje postojećeg stanja na linijama na kojima je do tada obavljao prijevoz.

- U ovom slučaju radi se o dogovoru o cijenama, podjeli tržišta, zajedničkom planiranju budućih aktivnosti na tržištu koji je postignut između konkurenata odnosno poduzetnika na istom tržištu, a koji su Zakonom izričito zabranjeni. Dakle, radi se o sporazumu koji je zabranjen prema cilju pa njegov učinak i nije bilo potrebno dokazivati. Stoga Agencija nije analizirala konkretne štetne posljedice potpisanih akata na tržišno natjecanje, ali je pri izricanju upravno-kaznene mjere uzela u obzir kako sve sporne odredbe ovog sporazuma nisu u praksi bile primijenjene – komentirala je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća AZTN-a.

Prilikom donošenja odluke o visini upravno-kaznene mjere Agencija je u obzir uzela sve činjenice i okolnosti utvrđene u postupku te otegotne i olakotne okolnosti u odnosu na svakog pojedinog sudionika zabranjenog sporazuma. U konkretnom slučaju, riječ je o sporazumu između konkurenata na istom tržištu (kartelu) koji predstavlja najteži oblik povrede odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Upravno-kaznena mjera, po konačnosti rješenja ukoliko nije uložena tužba, odnosno po pravomoćnosti sudske odluke, uplaćuje se u korist Državnog proračuna RH, uračunavajući i zakonske zatezne kamate od dana dostave rješenja stranci do dana plaćanja.

06. svibanj 2024 00:14