Poslovna scena
StoryEditor

Kordić: Josipović i Izetbegović obećali pomoć Aluminiju

08. Travanj 2014.

Glavni direktor Aluminija iz Mostara u ostavci Željko Kordić izjavio je u utorak kako su vodstvu ove tvrtke predsjednici Hrvatske i BiH Ivo Josipović i Bakir Izetbegović, tijekom kraćeg susreta na Međunarodnom sajmu u Mostaru, obećali pomoć kako bi opstala i nastavila s radom unatoč velikim gubitcima i dugovanjima što je nedavno rezultiralo i blokadom njihova računa.

"I gospodin Izetbegović i gospodin Josipović su obećali pomoć u smislu daljeg nastavka proizvodnje, opstanka radnih mjesta. Radna mjesta su ključna za svaku državu, a pogotovo nama ovdje u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da se nalazimo u teškoj recesiji", rekao je Kordić novinarima.

Josipović i Izetbegović su tijekom obilaska Sajma gospodarstva posjetili štand na kojemu u sklopu Gospodarske komore Mostar izlaže i Aluminij.

U mostarskome Aluminiju Vlada Federacije BiH je suvlasnik 44 posto udjela kao i predstavnici malih dioničara, dok 12-postotni udio ima hrvatska vlada.

"Uz nas mora stati Vlada (Federacije BiH). Ne može se samo pukim obećanjima kupovati vrijeme. Mi tog vremena nemamo. U Aluminiju je 856 ljudi. To je 856 sudbina. Ne mogu se zbog toga stvari lomiti preko koljena", dodao je Kordić.

Kordić je nedavno podnio ostavku na mjesto direktora, samo dva mjeseca nakon što je preuzeo voditi ovu tvrtku suočenu s velikim gubicima i dugovanjima. Uprava Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne blokirala je račune Aluminija nakon što je dug za potrošnju električne energije dosegnuo iznos od 44 milijuna eura. Dugovanje Aluminija prema dobavljačima i bankama zajedno s gubitkom iznosi oko 190 milijuna eura. Unatoč obećanjima Vlade Federacije da će subvencionirati proizvodnju to se nije dogodilo.

28. travanj 2024 23:18