Poslovna scena
StoryEditor

Kreativna industrija - Bez klastera nema pomoći države i EU

21. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Kreativna industrija za London je postala veći biznis od financijskog poslovanja. I u Njemačkoj je jedan od najdinamičnijih sektora i glavni ekonomski faktor upravo kreativna industrija, usporediva prema udjelu u BDP-u s automobilskom ili metalnom industrijom.

Kultura i zabava u Hrvatskoj su oduvijek ležali na marginama, ali nedavno je kreativnu industriju Vlada proglasila strateškom u industrijskoj strategiji i Strateškom planu Ministarstva kulture. Željka Laslavić i Jasmina Trstenjak u novom su broju Lidera istražile kakve mogućnosti otvara uvrštenje ‘kreative‘ u hrvatske strateške sektore te koje se dvojbe javljaju oko usklađenja državnih ustanova i načina financiranja.

Pritisak raste, ali Hrvati se ne bune. Šute, ali ne prijete. Štoviše, sami smišljaju modele izlaska iz beskonačne depresije. Model GOH-a (Građani oporavljaju Hrvatsku), Nacionalni forum Nikice Gabrića, pokret Zajedno, HNB-ovo aktiviranje u osmišljavanju povratka na staze rasta ideje su koje su zauzele mnogo medijskog prostora. Zasad samo to. No dovoljno da se zapitamo što to ne valja u hrvatskoj slici.U tekstu Gordane Gelenčer ‘Građani umjesto kukanja i šutnje produciraju svoja rješenja krize‘ doznajte što kažu pokretači tih ideja, a kako to komentiraju ekonomisti.

Vijest da je Damir Zec novi direktor hrvatske podružnice globalnog IT diva IBM-a mnoge je na prvu iznenadila. Nakon prvotnih reakcija poznavatelja njegovog lika i djela, koje su mahom bile očekivanje da će kormilo Velikoga plavog preuzeti ‘netko od eksponiranijih IBM-ovaca‘, već u sljedećoj rečenici moglo se čuti da je izbor više nego dobar. Koje su vješptina Damira Zeca dovele na korimilo Velikog plavog doznajte u novom broju Lidera.

Edis Felić napravio je analizu kompanije Dukat čije je poslovanje već duže vremena na udaru recesije, pogodila ju je i afera s aflatoksinom, suradnjom su nezadovoljni stočari, a buni se i Sindikat hrvatskih vozača koji ne gleda blagonaklono na odluku Dukata da iz poslovanja izdvoji dostavnu djelatnost.

U novom broju čitajte i o tajnom bankarskom dogovoru koji minira Linićev plan spasa, feljton o ArcelorMittalu najvećem proizvođaču čelika koji je u proteklih pet godina izgubio 80 posto vrijednosti dionice i grca u dugovima te niz drugih zanimljivih priča, analiza i kolumni. Uz novi broj izlazi i mjesečnik Tehnopolis te prilog o konzultantima i revizorima.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE 

30. travanj 2024 21:24