Poslovna scena
StoryEditor

Lošiji smo po noćenjima, ali pri vrhu po broju stranih gostiju

29. Siječanj 2016.

Hrvatska još nije europska turistička velesila kakva bi željela biti, no svakako je znatno pridonijela rekordnom broju noćenja u EU prošle godine od 2,8 milijardi

Premda je hrvatska turistička sezona prošle godine oduševila struku i publiku, najnovije izvješće Europskoga statističkog ureda jasno pokazuje da mjesta za rast ima. Hrvatska još nije europska turistička velesila kakva bi željela biti, no svakako je znatno pridonijela rekordnom broju noćenja u EU prošle godine. Ukupno je ostvareno malo manje od 2,8 milijardi noćenja, odnosno 3,2 posto više nego godinu prije; neuhvatljivo prvo mjesto s 421 milijunom noćenja još drži Španjolska koju slijede Francuska (413 milijuna), Italija (385 milijuna) te Njemačka (379 milijuna). Iako kod ukupnog broja noćenja valja uzeti u obzir veličinu zemlje, što popis jasno sugerira (ispred Hrvatske s 71,2 milijuna noćenja još su Grčka, Nizozemska i Austrija), ni velik rast broja noćenja nije Hrvatsku lansirao na prvo mjesto. U toj kategoriji predvode Rumunjska (15,9 posto), Slovačka (11,5 posto) i Češka (10,3 posto), a Hrvatska je na četvrtome mjestu sa 7,9 posto. Ima i gubitnika, pokazuje izvješće; na suprotnom dijelu spektra našli su se Litva (-7,4 posto), Latvija (-1,3 posto) i Bugarska (-1,1 posto).

Bolji od Portugala

Mnogo bolje Hrvatska stoji u udjelu noćenja nerezidenata, gdje je s 92 posto odmah iza Malte (96 posto) i Cipra (94 posto), a ispred turističkih velesila kao što su Grčka (79 posto) i Austrija (71 posto). Valja napomenuti i da se velike zemlje koje predvode popis s najviše noćenja ubrajaju u kategoriju s manje od 60 posto gostiju nerezidenata, što znači da velikom broju noćenja najviše pridonose domaći turisti, odnosno vlastiti građani (Španjolska je imala 21 posto nerezidenata, Italija 15 posto, Francuska 11 posto). Zanimljivo je i da Hrvatska bilježi znatno bolje rezultate od etabliranijega turističkog odredišta Portugala, koji je unatoč tome što je više nego dvostruko veći ostvario osjetno manjih 55,6 milijuna noćenja. S druge strane, Grčka je s usporedivom veličinom ostvarila impresivnih 96 milijuna noćenja.

Potvrđene stare istine

Podaci uglavnom potvrđuju poznate istine o turizmu i pojedinim plasmanima u Europi, pa tako i vječni fenomen Austrije koja, iako nije velika (8,6 milijuna ljudi) i nema ni sunce ni more, uspijeva u jednoj godini zabilježiti nevjerojatnih 113 milijuna noćenja (od toga 71 posto nerezidenata), uvjerljivo više od ljetnih turističkih velesila kao što su Grčka, Hrvatska i Portugal. Dvostruko veća Nizozemska može biti jednako zadovoljna, hladno more i ne pretjerano atraktivno vrijeme nisu je spriječili da ostvari 103 milijuna noćenja iako u tom slučaju treba primijetiti vrlo nizak udio nerezidenata u odnosu na južna odredišta i Austriju (36 posto).

18. travanj 2024 23:46