Poslovna scena
StoryEditor

Lukšić malim dioničarima za dionicu Istraturista nudi 211 kuna

17. Travanj 2016.

Redakciji Lidera javio se dioničar koji upozorava da je ponuđena cijena preniska, a postavlja i pitanje kako može donijeti odluku o eventualnoj prodaji kada nema financijski izvještaj za 2015., turistički najbolju godinu.

Preostali mali dioničari Istraturista dobili su ponudu za otkup dionica po cijeni od 211 kuna po komadu. Ponuda vrijedi do 6. svibnja. Najveći vlasnik te turističke kompanije, Plava laguna (čiji je vlasnik Lukšić grupa, na čijem čelu je Davor Lukšić Lederer) drži 93,04 posto, a sada je odlučio povećati svoj vlasnički udio kako bi, čini se, došao do praga od barem 95 posto. Redakciji Lidera javio se dioničar koji upozorava da je ponuđena cijena preniska, a postavlja i pitanje kako može donijeti odluku o eventualnoj prodaji kada nema financijski izvještaj za 2015., turistički najbolju godinu.

Budući da dionice Istraturista nisu izlistane na Zagrebačkoj burzi, pravila igre malo su drugačija. Dakle, riječ je o ponudi za otkup dionica, što bi značilo da najveći dioničar može, teoretski, ponuditi i cijenu od jedne kune. Plavoj laguni do praga od 95 posto nedostaje 91.846 dionica. Prema podacima Središnjega klirinškog depozitarnog društva, nijedan manji dioničar nema više od jedan posto udjela. Drugi i treći po veličini zajedno drže 71.289 komada. Ostali imaju manje od 0,05 posto. Ako Plava laguna dođe do praga od 95 posto dolazi do istiskivanja, u kojem je vjerojatna mogućnost da će mali dioničari dobiti istu cijenu, ako ne i nižu. U tom slučaju mogu tužiti Plavu lagunu za razliku za koju misle da je pravedna.

24. travanj 2024 23:59