Poslovna scena
StoryEditor

Mentalitet - Ako nam navike ne promijeni EU, neće nitko!

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Kad nešto ne ide kako je zamišljeno, najlakše je okriviti ‘naš mentalitet‘ i braniti se tezom da ga moramo promijeniti.

A dobri menadžeri u gospodarstvu, politici i sportu upravo iz ‘našeg mentaliteta‘ znajući izvući maksimum. Stoga prilagodljivim Hrvatima nakon SFRJ-a i nove prvobitne akumulacije kapitala slijedi nova neizbježna prilagodba - na europske običaje. Tatjana Petričušić u novom Lideru donosi 10 mitova o mentalitetu, kako nas vide drugi te kako se slažemo s mentalitetima drugih.

Do izbijanja krize kamate su se donekle počele spuštati prema grubim europskim prosjecima, ali s krizom su opet odletjele u nebo. Loša vijest za sve građane kao i poduzetnike jest da kamate na kredite u Hrvatskoj neće pasti zbog ulaska u Europsku uniju. To bi mogao učiniti tek ulazak u eurozonu. Gordana Gelenčer u novom broju Lidera proanalizirala je koliko je skuplje zaduženje u Hrvatskoj te što nas čeka s ulaskom u eurozonu.

Gotov, propao, bankrotirao...termini su kojima svi upućeni sugovornici opisuju poslovni pothvat Željka Keruma. Da je tome tako posebno je jasno njegovim dobavljačima. Matilda Bačelić u novom Lideru donosi priču o Kerumovim dugovima prema dobavljačima. Naime, Kerum je isplatio samo velike, a malima je ostao dužan 50 milijuna kuna. Zato je pokrenuta inicijativa da se udruže tako da zajedno imaju barem 10 milijuna kuna i izaberu zastupnika zajedničkih interesa.

Edis Felić napravio je analizu kompanije Metalska industrija Varažin. Naime, kada je njemački Rixecker Investment ponudio 3050 kuna po dionici za preuzimanje većinskog paketa MIV-a, predsjednik Uprave Franjo Turek nazvao je cijenu nepoštenom. U međuvremenu je 11,57 posto dionica kupio SN Holdingov Pectinatus, a operaciju je vodila nekadašnja alfa i omega privatizacije Božena Mesec. Sada se dioničari bore za upravljanje tom metalskom kompanijom.

U novom broju ne propustite lik i djelo Andreja Abramovića, predsjednika Upravnog suda u Zagrebu, trendove s farmaceutskog tržišta, poseban prilog o štednji, poslovna znanja na temu sport i poduzetništvo, feljton o Alexu Salmondu, koji je s britanskim premijerom dogovorio referendum o škotskoj neovisnosti, a uz ovaj broj izlazi i naš mjesečnik posvećen novim tehnologijama Tehnopolis. Uživajte!

Novi broj Lidera i Tehnopolisa možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

02. svibanj 2024 03:24