Poslovna scena
StoryEditor

Mercator Grupa u devet mjeseci s gubitkom od 17,6 milijuna eura

13. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Grupa Mercator je u razdoblju od 1.-9. 2013. ostvarila 2 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 3,6% manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Niži prihodi su prije svega posljedica slabije prodaje tekstilnoga i tehničkoga programa te nižih prihoda na slovenskom i hrvatskom tržištu. Niži prihodi posljedica su provedbe planiranih poslovnih odluka u procesu restrukturiranja poslovanja.

Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci ove godine smanjila zaduženost za 29,7 milijuna EUR-a, a postignut je i dogovor o dugoročnom restrukturiranju financijskih obveza što je važan korak prema financijskoj stabilnosti Grupe. Nadzorni odbor Grupe Mercator na svojoj je jučerašnjoj sjednici donio odluku o dokapitalizaciji tvrtke Mercator-H s 5 milijuna EUR. Dokapitalizacija i postignut načelni dogovor o restrukturiranju duga Grupi Mercator, tvrtki Mercator-H daje osnovu za stabilan posao, a Mercator H ostaje stabilan partner za sve svoje dionike.

Grupa Mercator je u razdoblju od 1.-9.2013. godine zabilježila gubitak u visini od 17,6 milijuna EUR-a što je manje od gubitka koji je bio u istom razdoblju prošle godine. Gubitak zabilježen u trećem kvartalu ove godine je iznosio 2,4 milijuna EUR-a i manji je od gubitka u prva dva kvartala 2013. 

Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci ove godine smanjila financijski dug za 2,7 posto ili za 29,7 milijuna EUR-a te je neto dug Grupe Mercator na dan 30.9.2013. godine iznosio 994.251,00 milijuna EUR-a. Mercator je također postigao načelni dogovor s koordinacijskom grupom vjerovnika, koja se sastoji od šest ključnih banaka vjerovnika o glavnim uvjetima dugoročnog restrukturiranja duga kompanije. Prijedlog restrukturiranja, koji je predstavljen na sastanku 5. 11.2013. godine ostalim bankama vjerovnicima važan je korak prema financijskoj stabilnosti Grupe. Očekuje se da će proces uspješno biti zaključen do kraja godine.

Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci 2013. ostvarila uštede od 27,4 milijuna EUR-a i tako premašila planirane uštede do kraja godine. Najveće uštede postignute su na troškovima materijala i usluga.

Projekt optimizacije broja zaposlenih u upravnim službama Grupe Mercator je proveden u skladu s planovima. Ove godine, dodatnih aktivnosti na tom području neće biti.Toni Balažič, predsjednik Uprave Grupe Mercator je prilikom predstavljanja rezultata poslovanja kazao: Grupa Mercator posluje u izuzetno teškoj situaciji. Osim nepovoljnog gospodarskog okruženja koji ima negativan utjecaj na potrošnju te promjene navika potrošača, Grupa Mercator suočila se i s dodatnim poslovnim izazovima, kao što su visina dugovanja, niska profitabilnost nekih prošlih ulaganja te nedovoljna efikasnost tvrtke. Uspješno provođenje procesa restrukturiranja duga i poslovanja predstavlja čvrste temelje za poboljšavanje poslovanja u budućnosti. Postignut načelni dogovor o dugoročnom refinanciranju kredita prestavlja značajan korak ka uspostavi dugoročog održivog upravljanja financijskim obvezama Grupe. Proces restrukturiranja poslovanja, koji je trenutačno jedan od najzahjevnijih projekata te vrste u Europi, odvija se prema planovima te pruža osnovu za poboljšanje nastavka poslovanja Grupe Mercator.

28. travanj 2024 17:30