Poslovna scena
StoryEditor

Mikropoduzetnicima nude niže kamate i kredite bez naknade

31. Svibanj 2013.

Vaba d.d. banka snizila je kamatne stope po kreditima hrvatskim mikropoduzetnicima iz kreditne linije koja je dogovorena s Europskom investicijskom bankom (EIB) 2010. godine, a na zahtjeve za kredit zaprimljene do 30. lipnja neće odobravati naknadu za odobrenje, priopćeno je danas iz te banke.

Temeljem Ugovora o zajmu koji je Vaba potpisala s EIB-om krajem 2010. godine, s ciljem omogućavanja lakšeg pristupa financijskim sredstvima hrvatskim mikropoduzetnicima, od početka travnja kamatne stope po ovoj liniji za nove, ali i postojeće, već odobrene kredite koji se nalaze u otplati, dodatno su smanjene, te iznose od 6,135 posto do 6,635 posto godišnje.

Također, za sve zahtjeve zaprimljene do 30. lipnja 2013. godine, banka neće naplaćivati naknadu za odobrenje, a kako bi dodatno potakla korištenje te kreditne linije i na svoj način, osluškivanjem tržišta, pomogla poduzetnicima, navodi se u priopćenju.

Vaba iz sredstava Europskog investicijskog fonda odobrava srednjoročne mikrokredite poduzetnicima za sve namjene, i to onima koji imaju najviše devet zaposlenih te bilancu odnosno ukupne prihode manje od dva milijuna eura. Krediti se odobravaju u iznosu do 25.000 eura, s rokom otplate do 6 godina, uz mogućnost ugovaranja počeka.

Kamatna stopa za korisnika kredita iznosi šestomjesečni EURIBOR uvećano za 5,8 posto, odnosno 6,3 posto, te se usklađuje sa šestomjesečnim EURIBOR-om svakih 6 mjeseci. Korisnicima kredita pružena je i mogućnost automatskog korištenja odobrenog prekoračenja, također bez naknade, u iznosu do 25.000 kuna - šest mjeseci po odobrenju kredita, navodi se u priopćenju.

29. travanj 2024 17:31