Poslovna scena
StoryEditor

MOL pregovara s Rusima oko prodaje Ine, te traži arbitražu

26. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

MOL traži kupca za svojih 49 posto vlasništva Ine, iako je još daleko od bilo kakvog postupka dubinskog snimanja Ine od strane potencijalnog kupca. No u igri bi mogla biti ruska naftna kompanija Rosneft.

Navedeno je za Jutarnji list kazao visoki Vladin izvor, a zasad je očito riječ o mađarskom ispipavanju terena. Početak pravog posla oko prodaje može se očekivati tek u siječnju sljedeće godine.

Danas su se pojavile informacije da je mađarski MOL počeo pregovore s ruskim Rosneftom o prodaji Ine te da su predstavnicima ruske kompanije omogućili uvid u Inine poslovne knjige. No, izvor Jutarnjeg demantira da se to dogodilo.

Prema njegovim riječima, da bi neka kompanija ušla u due diligence Ine, MOL o tome mora prethodno obavijestiti drugog najvećeg dioničara, a to je Vlada, o tome izvijestiti burzu te Nadzorni odbor tvrtke koja o tome mora donijeti svoj stav. MOL je ipak preozbiljna tvrtka da bi preskočio te korake u proceduri, tvrdi taj sugovornik.

Istovremeno, MOL je večeras objavio kako je podnio zahtjev za arbitražu kod Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) kako bi se započeo arbitražni postupak protiv hrvatske Vlade. Razlog je, kako navode u MOL-u, neispunjavanje obveza vezanih uz MOL-ova ulaganja u Hrvatskoj.

25. travanj 2024 15:11