Poslovna scena
StoryEditor

Moody‘s potvrdio Agrokorov rejting

08. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Moody‘s, agencija za procjenu kreditnog rejtinga, ocijenila je Agrokorovu kupnju slovenskog Mercatora kao kreditno pozitivnu i potvrdila status B2.

Iz agencije smatraju da će akvizicija ojačati Agrokorovu tržišnu poziciju na području jugoistočne Europe te da će poboljšati novčani tok zahvaljujući sinergijskim učincima.  

Agrokor je 3. rujna ove godine zaključio poziv za podnošenje ponuda za kupnju dionica. Agrokor sada raspolaže sa 80,75 posto dionica u odnosu na 53,12 posto koliko je stekao 24. lipnja  za iznos od 261 milijun eura. Ta objava pokazatelj je da se proces kupnje, započet još 2011. godine, polako bliži kraju. Rejting statusa B2 potvrđen je 5. rujna, a izvješće je zaključeno zabrinutošću zbog takozvanih PIK obveznica u iznosu od 485 milijuna eura, što je najavljeno 20. svibnja ove godine.

Potvrda rejtinga, kažu iz agencije, odražava njihovo stajalište da je akvizicija kreditno pozitivna za Agrokor budući da time postaje drugi najveći prehrambeni lanac trgovina u jugoistočnoj Europi nakon Schwarz Grupe, koja posjeduje Lidl i Kaufland. Agrokor će time ostvariti svoj cilj, odnosno postat će jedan od vodećih vertikalno integriranih prehrambenih trgovačkih lanaca u regiji. Mercator drži 25 posto prehrambenog tržišta u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Kupnja Mercatora učvrstit će Agrokorovu tržišnu poziciju u Hrvatskoj, a u BiH će zauzeti vodeću poziciju s tržišnim udjelom od 14 posto, što je gotovo dvostruko od tržišnog udjela Binga, najvećeg konkurenta u toj državi.

Moody‘s tvrdi da će integracija Mercatora biti najveći izazov za Agrokor u idućih 12 do 18 mjeseci. Pregovori sa dobavljačima i distributerima bit će ključni, kao i integracija menadžmenta. Izazova će biti i na području smanjivanja dugova i unaprjeđenja likvidnosti.

Agencija je zaključila da je ekonomska situacija u Hrvatskoj odraz europskog mikroekonomskog okruženja koje je i dalje krhko. Predviđaju, također, rast BDP-a u Hrvatskog za 0,5 posto u 2014. te rast od 1,2 posto u 2015. godini.

23. travanj 2024 10:56