Poslovna scena
StoryEditor

Može li Croatia Airlines nadoknaditi 97 milijuna kuna manjka u drugom dijelu 2015.?

30. Srpanj 2015.

Konsolidirani gubitak Croatia Airlinesa (CA) u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 96,6 milijuna kuna, što je znatno više od 37,2 milijuna kuna iz prvih šest lanjskih mjeseci, pokazuju podaci iz polugodišnjeg financijskog izvještaja Croatia Airlines grupe.

Prvo polugodište za CA uobičajeno je obilježeno slabijim poslovnim rezultatima koji potom redovno bivaju nadoknađeni u drugom dijelu godine, posebice tijekom turističke sezone kad je potražnja za sjedalima u CA-ovim avionima najveća.

Razlozi tomu s prihodovne strane su manji ostali prihodi među kojima manji prihodi od PSO naknada za održavanje domaćega linijskoga zračnog prijevoza te manji putnički prihodi, zbog pada kupovne moći hrvatskih građana. S rashodovne strane zabilježeni su povećani troškovi održavanja zrakoplova - ove godine obavljena su dva velika D-pregleda na vlastitim zrakoplovima, a bilo je i neplaniranih popravaka motora uz veće troškove najma motora. Također, porasli su i troškovi usluga putnicima to jest skrb o putnicima tijekom poremećaja u prometu prema EU regulativi te troškovi usluga u zračnom prometu što se odnosi na povećanje aerodromskih pristojbi i troškova kontrole leta.

Ukupni prihod CA grupe u prvih šest mjeseci od 672,1 milijun kuna manji su za četiri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su istovremeno ukupni rashodi porasli za 4,3 posto, na 768,7 milijuna kuna. Prema podacima iz izvještaja, u prvom polugodištu ove godine CA-ovi prodajni rezultati bolji su za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Za rast prodaje najzaslužniji su rezultati izvoza tj. inozemne prodaje koja je porasla za šest posto i gdje je CA ostvario 67 posto ukupne prodaje. Prodaja na domaćem tržištu manja je za devet posto u odnosu na isto razdoblje 2014.

20. travanj 2024 09:09