Poslovna scena
StoryEditor

Nagodili se Dalekovod i Autocesta Rijeka-Zagreb

23. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Autocesta Rijeka-Zagreb i Dalekovod sklopili su nagodbu kojom je stvoren temelj za izradu i prihvat okončanih situacija po ugovorima za II. B fazu i za zaobilaznicu grada Rijeke, stoji i kompanijskoj obavijesti.

Nagodba je utvrđena na iznos od 90,9 milijuna kuna bez PDV-a te predstavlja konačno priznati iznos novčanih potraživanja Dalekovoda od strane naručitelja, odnosno Autoceste Rijeka-Zagreb. Ujedno se obje strane odriču bilo kakvih daljnjih potraživanjima po predmetnim ugovorima, a isplata navedenih sredstava uslijediti će u najkraćem mogućem roku sukladno mogućnostima naručitelja. Riječ je o dobavi i ugradnji elektro, prometne i druge opreme te rekonstrukciji postojećih centara za kontrolu prometa i izvedbu zidova za zaštitu od bure te radovima nabave i ugradnje elektroopreme trase i tunela, 110 kV kabelskog dalekovoda i barijere za zaštitu od buke na Zaobilaznici grada Rijeke, dionice čvor Orehovica - čvor Diračje.

Iz Dalekovoda kažu kako je dosadašnje nepriznavanje dodatnih troškovničkih i vantroškovničkih radova te prava na bonus na ime završetka radova prije roka kao i troškova nastalih iz potrebe angažiranja financijskih sredstava zbog nepravovremenog plaćanja od strane ARZ-a rezultiralo podizanjem tužbi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu i Stalnim arbitražnim sudištem pri HGK.

Premda su ukupno utužena potraživanja Dalekovoda prema ARZ-u iznosila 122 milijuna kuna, Uprava se po savjetu pravnih stručnjaka koji su prognozirali dugotrajan spor odlučila na popuštanje i prihvat nižeg iznosa. Ovim činom uspješno su okončani višegodišnji napori Dalekovoda da naplati svoja potraživanja. Nagodbi je prethodilo sklapanje Sporazuma o rješavanju sporova kojim je imenovan miritelj, te nakon provedenog postupka pregovaranja i obostranog popuštanja, ARZ kao naručitelj radova i Dalekovod kao izvođač sklopili su nagodbu.

19. travanj 2024 00:43