Poslovna scena
StoryEditor

Nakon 26 godina otvorena redovna zrakoplovna linija Osijek - Zagreb

30. Rujan 2013.

Redovna zrakoplovna linija Osijek - Zagreb - Osijek otvorena je jutrošnjim letom zrakoplova domaće tvrtke Trade Air, a prvim je letom iz Osijeka u Zagreb doputovalo tridesetak putnika.

Linija se uvodi nakon 26 godina stanke, a država je sufinancira s devet milijuna kuna godišnje, prema konceptu obveznosti obavljanja javne usluge zračnog prijevoza (Public Service Obligation – PSO).

Trade Air je liniju osvojio na natječaju i održavat će je iduće tri godine.

Osijek će sa Zagrebom tijekom zimskog reda letenja biti povezan s tri leta tjedno, a ljeti s pet povratnih letova tjedno.

Prvim letom iz Osijeka u Zagreb, avionom tipa Embraer 120 doputovalo je tridesetak putnika i novinara, zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i direktorom Zračne luke Osijek Domagojem Marinićem.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je izjavio kako je uspostava linije važna za povezivanje Osijeka i istoka Hrvatske sa Zagrebom i inozemnim odredištima, ali i za podizanje atraktivnosti osječke zračne luke pred potencijalnim ulagačima. Podsjetio je da su interes za ulaganje u Zračnu luku Osijek iskazale tvrtke iz Indonezije i Azerbejdžana.

Hajdaš Dončić je najavio da će Osijek kroz aranžman PSO-a biti povezan i s Dubrovnikom i Splitom.

Direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić istaknuo je ključnu važnost uvođenja letova za Zagreb za osječki aerodrom. To će, kako je rekao, omogućiti 264 "rotacije" u domaćem prometu godišnje dok ih je do sada bilo samo 20.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić kazao je pak da će nova zrakoplovna linija pozitivno djelovati na gospodarski i opći društveni razvoj Osijeka i istočne Hrvatske te da će zasigurno podići njihovu ulagačku atraktivnost.

28. travanj 2024 00:45