Poslovna scena
StoryEditor

Nakon što HT i Vipnet uplate 300 milijuna kuna dobit će dozvolu

30. Listopad 2012.

HT i Vipnet zadovoljne su što im je HAKOM temeljem provedenog natječaja dodijelila radiofrekvencijski spektar tzv. digitalne dividende do 2024. za što će dozvolu dobiti sredinom studenog nakon što u državni proračun uplate ukupno oko 300 milijuna kuna.

Doznaje se to iz tih tvrtki koje osim zadovoljstva ukazuju i na neke od problema koje će pratiti korištenje tog radiofrekvencijskog spektra oslobođenog u Hrvatskoj nakon prelaska s analognog na digitalno emitiranje. Ulazna ili jednokratna naknada, po podacima s HAKOM-ovog weba, procijenjena je na 150 milijuna kuna, a na to ide još godišnja naknada.

Ističući kako su dobili upravo onaj frekvencijski pojas koji su tražili i koji smatraju najvrjednijim, iz HT-a dodaju da će im dozvola za to biti izdana po uplati ukupnog iznosa od 169,9 milijuna kuna s datumom dospijeća 17. studenog ove godine.

S obzirom na svakogodišnji veliki rast podatkovnog prometa u mobilnim mrežama smatraju i da je proširenje korištenih frekvencijskih resursa nužno, što je sad omogućeno digitalnom dividendom. Prednosti za korisnike i društvo u cjelini od toga su brojne, kako od pružanja bežičnih širokopojasnih podatkovnih usluga velikih brzina i postizanja nacionalnog pokrivanja, do supstitucije xDSL-a u ruralnim područjima, napominju iz HT-a.

Na tom frekvencijskom području planiraju super brzim mobilnim internetom pokrivati i ruralna područja, otoke, planine te nacionalne parkove.

I iz tvrtke Vipnet ističu da je digitalna dividenda pogodna za pokrivanje ruralnih područja, a takav će investicijski program pokrenuti čim se spomenuta područja oslobode od interferencija. Ističući da je to zadaća nadležnih tijela, odnosno međunarodnih dogovora, iz Vipneta naglašavaju da je natječaj za tu dodjelu pokrenut prije postizanja komercijalne iskoristivosti navedenog spektra kako bi se pomoglo državnom proračunu.

To, kažu, podržavaju i spremni su odmah uplatiti jednokratnu naknadu, ali postavlja se pitanje godišnjih naknada za korištenje spektra koji (još) nije u potpunosti iskoristiv. Stoga se nadaju da će se i u Hrvatskoj, po uzoru na neke europske zemlje, godišnje naknade prilagoditi razini onečišćenosti spektra, jer bi u suprotnom naplata pune godišnje naknade za gospodarsko dobro, koje se ne može u potpunosti iskoristiti, bila nepravedna odluka i zapravo bi kažnjavala one koji su se u ovom trenutku javili na natječaj.

19. travanj 2024 21:38