Poslovna scena
StoryEditor

Ne smiju biti isti zakoni i za male i za velike tvrtke

30. Travanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227770,227771,227772,227773,227774"]

Ne mora se svatko baviti startupovima, ali kad bismo u Hrvatskoj dogurali već do dva ili tri posto njihovog udjela među stanovništvom, to bi značilo velik uvoz novca u domaće gospodarstvo, a pet posto bio bi sjajan rezultat. Tvrdi to Hrvoje Prpić, poznati poduzetnik i poslovni anđeo koji je svoj ‘prvi milijun‘ zaradio kao suosnivač HG Spota, a koji se nakon prodaje udjela i odlaska iz te tvrtke – mnogi bi rekli na vrijeme i taman prije nego što je sektor IT maloprodaje ušao u krizu – posvetio nizu novih projekata.

Dva najpoznatija, virtualna 3D internetska trgovina Trillenium i sustav za analizu nogometnih podataka Once Sport, nakon što su razvijani godinama nedavno su napokon dobili jake inozemne strateške partnere. To je, dakako, luksuz koji si osim Prpića danas može dozvoliti relativno malo hrvatskih poduzetnika, a i on u intervjuu za Lider tvrdi da pokretanje i guranje startupova nije za svakoga. Jesu li startupovi baš ‘kruh sa sedam kora‘, što je sve potrebno kako bi se uspjelo u sve zahtjevnijoj digitalnoj ekonomiji, ali i kako Hrvatska u svemu tome može sudjelovati te što mu je donijelo preseljenje poslovanja u Veliku Britaniju, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali.

• U medijima vas nazivaju serijskim poduzetnikom. Što vam je bitno prilikom ulaska u neki posao? Koji kriteriji?

– Poslovna logika nalaže da bi jedan od najvažnijih kriterija prilikom ulaska u neki projekt trebala biti kvaliteta tima, a često me povuče dobra ideja, što ne bi trebalo biti poslovno dobro. Kada vidim dobru ideju, javlja mi se nada da će taj tim biti dovoljno kvalitetan da tu ideju i izvuče. Privuče me egzotična i jednostavna ideja za koju vidim da ne treba mnogo rada, a pokriva neku usku nišu koja bi mogla biti ljudima zanimljiva.

• Možete li sumirati nekoliko stvari koje bi ova vlada ili koja god trebala napraviti za poduzetnike?

– Prvo i osnovno: moraju se razdvojiti male tvrtke od velikih! To ne smiju biti isti zakoni. Male tvrtke moraju se moći ekstremno brzo otvoriti i zatvoriti te ekstremno brzo moći promijeniti vlasničku strukturu. Mislim na nekoliko sati. Drugo je, naravno, pravosuđe. Očito su svi digli ruke od toga. Bili su neki pokušaji kada je Vesna Škare Ožbolt bila ministrica. Tada su se neke stvari počele mijenjati, ali vidjeli smo koliko je izdržala. Pokazala je da se promjene mogu napraviti. Očito sve ovisi o ministru. Došla je iz manje stranke i mnogo je napravila, a koliko bi tek mogao napraviti ministar koji dolazi iz velike stranke. Primjerice, smanjenje poreza nije bitno. Hrvatske su plaće niže nego vani i konkurentni smo. Problem je sporost administracije. U Engleskoj sam otvorio tvrtku za tri sata. Znamo kako to kod nas izgleda.

• Može li startup-scena biti snažniji pokretač gospodarstva?

– Svakako. Startupovi se vežu uz developere i hardver. To donosi velik novac. Ako startupovi čine dva ili tri posto stanovništva, oni za sobom povlače veliki uvoz novca. Ne mora se 100 posto stanovništva baviti startupovima. Kada bismo dogurali do pet posto, to bi bilo sjajno.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

29. travanj 2024 17:00