Poslovna scena
StoryEditor

Nekretnine - Još 3-5 godina do oporavka tržišta

25. Studeni 2015.

U neformalnom razgovoru jedna je sugovornica rekla da će ulaganje u nekretnine početi biti isplativo onda kada se počne puniti 26 tisuća četvornih metara Hoto tornja u zagrebačkoj Savskoj ulici.

Ima tu istine jer otkako je taj prostor napustio Hrvatski Telekom, zjapi prazan i tako će biti dok gospodarska aktivnost ne živne. Doduše, nešto se, kao, iza brda valja, pa nam rastu izvoz, industrijska proizvodnja i slično, ali moramo se naoružati strpljenjem.

O gospodarskoj aktivnosti ovise i cijene nekretnina i općenito šansa da se domaća građevinska industrija izvuče iz živog pijeska iz kojeg se već dugo čupa. Vlasnik Kamgrada Dragutin Kamenski veli da će nam trebati još dvije do tri godine dok se cijene nekretnina ne stabiliziraju ili počnu rasti, a jedan od dvojice suvlasnika VMD prometa Antun Mikec misli da će nam možda trebati i do pet godina. Te su dvije tvrtke inače među rijetkima koje nisu upale u živi pijesak i upravo je njihovo iskustvo jedno od ključnih pokazatelja kako preživjeti u teškim vremenima.

Kamenski je šansu vidio u turizmu usmjerivši tamo svoje građevinske kapacitete. Doduše radio je i druge projekte, stambene i poslovne, ali je šansu vidio u obnovi i gradnji hotela i vila na Jadranu. Da je pogodio, potvrđuje Siniša Topalović, direktor Horwath HTL-a, konzultantske tvrtke za hotelijerstvo, turizam i, kako navode, industriju slobodnog vremena. Topalović veli da je u ovoj godini zabilježen ozbiljniji boom novih hotelskih projekata ili vrlo opsežnih rekonstrukcija postojećih objekata.

Hotelijerski optimizam

– Rezultat je to s jedne strane prethodno snižene stope PDV-a, koja je u međuvremenu opet podignuta, a s druge strane optimizma hotelijera i dobrih poslovnih rezultata te u manjoj mjeri sredstava fondova EU – kaže.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

21. travanj 2024 22:07