Poslovna scena
StoryEditor

Nije točno da su banke pune nekretnina, samo je mali dio u vlasništvu

20. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Možemo o bankama misliti što god hoćemo, ali činjenica je da neke ruše mitove i to u vremenima u kojima bismo to ponajmanje očekivali.

Nakon akvizicije Riječke banke prije deset godina Erste se isključivo organskim rastom probio na treće mjesto bankarske ljestvice usput razbijajući mitove o bankama kao konzervativnim utvrdama. Ne samo da se prvi angažirao na društvenim mrežama, nego i u vrijeme potopa tržišta kapitala nastoji ga oživjeti trgovanjem certifikatima (za što je dobio i nagradu za poticanje razvoja tržišta kapitala). No tržište kapitala ipak je u drugom planu. Višegodišnji pad BDP-a i kolaps realnog sektora banku tjeraju da se pozabavi restrukturiranjem korporativnih klijenata. Kako? O detaljima je u novom broju Lidera Gordana Gelenčer razgovarala s Borisom Centnerom, članom Uprave Erste banke. 

Također, razgovarali su i o velikom nekretninskom portfelju banaka u svijetlu najave oporezivanja imovine, a Centner je pojasnio kako poslovne politike banke nisu usmjerene prema preuzimanju imovine i dugoročnom vlasništvu nad njom.

- U praksi se to odnosi na manji broj slučajeva u specifičnim situacijama kada se iscrpe sve druge mogućnosti naplate tražbine po kreditu - rekao je Centner.

02. svibanj 2024 12:32