Poslovna scena
StoryEditor

Nikad lošiji rezultati u trgovini i proizvodnji

24. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma duboko je u fazi recesije. U kolovozu je porastao broj gospodarstvenika koji smatraju da je njihova poslovna situacija loša (52 posto), dok samo 13 posto drži kako im poslovanje dobro stoji. Još više zabrinjavaju stavovi oko narednih šest mjeseci – u srpnju je 39 posto očekivalo nepovoljna kretanja, dok je u kolovozu postotak porastao na 46,5.

HLIPO u proizvodnji smanjen je sa 77,2 postotnih poena na samo 57, što je najlošiji rezultat tog sektora od početka mjerenja, odnosno lipnja 2005. Industrijska je proizvodnja, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u lipnju pala 1,6 posto u usporedbi sa svibnjem, no u usporedbi s podacima za prošlogodišnji lipanj pad iznosi 5,5 posto. To je već šesti mjesec zaredom kako pada, što je posljedica pada potražnje, ali i restrukturiranja u industrijskom sektoru. U drugom tromjesečju industrijska je proizvodnja pala za 6,7 posto, što je veći pad nego u prvom kvartalu, pa ne čudi ni pojačani pesimizam gospodarstvenika iz tog sektora.

Graditeljstvo bilježi blagi porast sa 61 na 64,5 poena, iako je to daleko od optimističnih brojki. Trgovini očito nije pomogao veći broj turista pošto HLIPO u tom sektoru iznosi samo 50,6 postotnih poena (u srpnju 60,6), što je također najlošiji rezultat tog sektora od 2005. Bitno su smanjena i očekivanja od narednih šest mjeseci – sa 67,1 na 45,9, što pokazuje kako su trgovci svjesni da će nova poskupljanja bitno utjecati na potrošnju građana. Prema podacima DZS-a trgovina na malo u lipnju je ponovno pala, četvrti mjesec za redom i to 5,1 posto u usporedbi s lipnjem 2011.

Iako je turizam prijašnjih godina u ljetnim mjesecima dosezao i 120 postotnih poena, ove godine ni tom sektoru ne cvjetaju ruže. HLIPO iznosi samo 89,4 poena. Prijevoz i usluge, koji obično prate raspoloženje u turizmu u kolovozu bilježe lošije brojke – HLIPO je tako 75,2 poena.

28. travanj 2024 22:08