Poslovna scena
StoryEditor

Njemačka dala zeleno svjetlo za kinesko preuzimanje Kuke

17. Kolovoz 2016.

Njemačka vlada u srijedu je odobrila (sporno) preuzimanje njemačke kompanije za proizvodnju industrijskih robota Kuka od strane kineskog proizvođača kućanskih aparata Midea zaključivši kako prelaskom u kinesko vlasništvo ne postoji opasnost po javni red i sigurnost Njemačke.

"Mi ne vidimo nikakve osnove za mišljenje da bi preuzimanje tvrtke Kuka ugrozilo javni red i sigurnost Njemačke“, stoji u priopćenju vlade. Istodobno je priopćeno kako je vlada mogla spriječiti preuzimanje samo u slučaju "teške ugroze“ interesa SR Njemačke.

Humanoidni robot omogućava personalizirano iskustvo kupnje

"Nakon intenzivne provjere preuzimanja većina dionica tvrtke Kuka AG od strane kineskog ulagača Miedee, ministarstvo gospodarstva i energije je donijelo odluku da pokreće postupak preuzimanja“, priopćilo je nadležno ministarstvo.

Isto ministarstvo je, zajedno s nadležnim ministrom i dokancelarom Sigmarom Gabrielom, u više navrata posljednjih mjeseci isticalo kako priželjkuju njemačkog ili europskog ulagača za svjetski značajnu tvrtku za proizvodnju robota Kuka.

Europski zakonodavci traže status ‘elektroničke osobe’ za robote

Ova tvrtka slovi kao važan modernizator njemačke industrije i mnogi političari su izrazili svoje dvojbe oko prelaska strateški važne tvrtke u kineske ruke. Isto tako je i na europskoj razini ponovno pokrenuta kritika na račun kineskih tvrtki koje uz pomoć državnih subvencija i spornih tržišnih pravila stvaraju prednost u odnosu na europske tvrtke.

„Mi moramo voditi raspravu o tomu kako otvorena gospodarstva Europa u budućnosti trebaju postupati s nelojalnom konkurencijom“, rekao je Gabriel.

Kineska tvrtka Mideo je jamčila za zadržavanje pogona Kuke u bavarskom Augsburgu i očuvanje radnih mjesta.

28. travanj 2024 07:05