Poslovna scena
StoryEditor

NO Triglav Grupe podržao namjeru kupnje Croatia Osiguranja

26. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Neto dobit Triglav Grupe u prvoj polovini ove godine iznosi 45,6 milijuna eura, što predstavlja 10-postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Matično društvo, Zavarovalnica Triglav, u istom razdoblju u 2013. godini ostvarilo je 37,5 milijuna eura neto dobiti. Grupa je obračunala 496,4 milijuna eura bruto osigurateljne i suosigurateljne premije. Nadzorni odbor je upoznat te je podržao namjeru sudjelovanja Zavarovalnice Triglav, d.d. u postupku prodaje društva Croatia Osiguranje, d.d.

Na desetoj redovnoj sjednici članovi Nadzornog odbora potvrdili su nerevidirani polugodišnji izvještaj o poslovanju Triglav Grupe i Zavarovalnice Triglav za razdoblje od 1.1.2013 do 30.6.2013.

Neto dobit Triglav Grupe u prvoj polovini 2013 godine iznosila je 45,6 milijuna eura, što je 10 posto više nego prošle godine. Ovakav rezultat poslovanja postignut je ostvarivanjem strateških usmjerenja koja se temelje na fokusiranju na osnovnu osigurateljnu djelatnost, profitabilnost i sigurnost poslovanja. Neto poslovni rezultat matičnog društva, Zavarovalnice Triglav, bio je u prvom polugodištu ove godine 37,5 milijuna eura, što je 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Triglav Grupa je u prvih šest mjeseci 2013 godine obračunala 496,4 milijuna eura bruto premije osiguranja i suosiguranja, što predstavlja 5-postotni pad u odnosu na prošlu godinu. Udio zaračunate bruto premije osiguranja koji je matično društvo doprinjelo ka ukupnom rezultatu iznosi 343,8 milijuna eura. To je 8-postotni nominalni pad u usporedbi sa istim prošlogodišnjim razdobljem. Pad prikupljenih premija osiguranja posljedica je teških tržišnih uvjeta, ekonomske krize i strateške usmjerenosti na profitabilnost.

Intenzivnim upravljanjem portfolija imovinskih osiguranja Triglav Grupa ostvarila je povoljan kombinirani omjer (kojim se procjenjuje uspješnost poslovanja osigurateljnog društva u osnovnoj djelatnosti), koji je iznosio 90,8 posto, a u matičnom društvu 84,9 posto.

Triglav Grupa je na osnovu veće troškovne efikasnosti za 2 posto snizila bruto troškove poslovanja, koji su iznosili 142,9 milijuna eura.

Uz prošlogodišnje značajno smanjenje financijskih sredstava koje je bilo posljedica nepovoljnih kretanja na tržištima kapitala i događanja u bankovnom sektoru te posljedično pada vrijednosti pojedinih ulaganja osigurateljneg društva, Triglav Grupa uspješno je prilagodila vrijednost svog portfelja, što je povoljno uticalo na rezultat u prvom polugodištu 2013 godine.

Polugodišnje rezultate poslovanja Zavarovalnice Triglav i Triglav Grupe za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 30. lipnja 2013. Zavarovalnica Triglav javno će objaviti 23. kolovoza 2013.

Nadzorni odbor je upoznat te je podržao namjeru sudjelovanja Zavarovalnice Triglav, d.d. u postupku prodaje društva Croatia Osiguranje, d.d.

20. travanj 2024 12:04