Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: 3D printeri sigurno će promijeniti i vaš biznis

11. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Je li plastična zdjelica za novu ambalažu margarina točno onakva kakva bi trebala biti, možda ne zvuči kao prvorazredni problem, ali ako to znači potencijalno krivo izrađene alate za serijsku proizvodnju, trošak u vremenu i novcu postaje itekako opipljiv.

U Zvijezdi su takav problem izbjegli 3D ispisom prototipa na kojem se mogu jednostavno i brzo uočiti potencijalne nepravilnosti. U Krašu su pak 3D skeniranjem pa ispisom u samo 48 sati dobili nove, poboljšane, zamjenske dijelove na traci za proizvodnju bombona.

To su samo dva primjera upotrebe 3D tehnologije u proizvodnji, i to u industrijama u kojima nije tradicionalno udomaćena kao što je to slučaj s automobilskom, avio, elektro, strojarskom i općenito metaloprerađivačkom industrijom. Novost je da 3D printeri ulaze u gotovo sve pore gospodarstva.

U novom broju Lidera temu tjedna o 3D printerima obradila je Matilda Bačelić.

Ne samo da su poslodavci Vladi iz znanja i imanja dali zamalo pa čistu jedinicu (zamalo zato što su s novinarima vodili rasprave o tome je li 1,65 jedinica ili dvojka, pa ako je zaokruživanje ikome veselje...) nego se i stare ‘rane‘, potisnute na treće ili četvrto mjesto, vraćaju na vrh. Iduće godine, ako koga zanima, ‘glavoboljka‘ broj jedan bit će – nelikvidnost! Zapravo, neonelikvidnost! Gordana Gelenčer u novom broju analizira 10 uzroka dramatičnog povratka neplaćanja.

Rubriku poduzetnik zauzeli su vlasnici male IT tvrtke Linija koda upozoravaju na to da se potpore programerima često daju za projekte koji propadnu čim poticaji presuše. Smatraju da jedino tržište može reći što je dobar proizvod, a što loš, a ne administracija koja dodjeljuje poticaje.

 

28. travanj 2024 23:18