Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: BDP na velikom remontu - Na temelju čega ćemo ocjenjivati novu vlast

22. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Dok se političari predizborno prepucavaju je li rast BDP-a od 1,2 posto uspjeh ili neuspjeh, birači taj rast nisu osjetili u kvaliteti života. Uostalom, BDP za to nije dovoljan. Zato će Lider u sljedećem mandatu uz BDP stalno provjeravati i dodatne pokazatelje ‘blagostanja‘.

U novom broju Lidera Gordana Gelenčer tako u tekstu „BDP na velikom remontu“ piše o deset komponenti ekonomskog blagostanja koje ćemo provjeravati kod nove vlasti. Neke od njih su indeksi ekonomskog bogatstva, pune zaposlenosti i obrazovanja, a cijelu listu možete pronaći u našem tiskanom izdanju.

Pišemo i o izbornim profiterima. Naime, najveći dobročinitelji hrvatskom gospodarstvu bit će dvije najveće stranke. Iznosi se ne otkrivaju, ali na prošlim parlamentarnim izborima HDZ i SDP potrošili su osam puta više od svih ostalih stranaka i nezavisnih lista zajedno, saznao je Vanja Figenwald.

U temi tjedna možete čitati o tzv. internim startupovima. Kako su velike, etablirane, da ne kažemo stare, kompanije shvatile da se danas inovacije mahom rađaju u startupovima, tako su odlučile pokušati preslikati dio tog duha i načina rada unutar svojih zidova. No taj model nije rezerviran samo za velike korporacije jer i male i srednje tvrtke mogu na isti način razvijati i poticati inovativnost kod svojih zaposlenika, tvrdi Matilda Bačelić.

Digitalni logopedski set, proizvod zagrebačke tvrtke Tara centar, inovativno je djelo prof. dr. sc. Mladena Hedjevera koji je stečeno znanje i iskustvo uspješno primijenio u poduzetništvu. Na pokretanje posla odlučio se jer njegov fakultet za njegove ideje nije imao sluha, te vrdi: Inovativne ideje u Hrvatskoj možete realizirati samo u vlastitom biznisu.

Nikica Gabrić pak za Lider otkriva kako je sa Svjetlošću stvorio vrhunsku industrijsku medicinu. Donosimo i izvještaj sa naše konferencije Smart Government 2015 koja je izazvala veliku pozornost javnosti, između ostalog i zbog izjave premijera Zorana Milanovića koji je na njoj kazao kako „ondje gdje je žnjora, nema preko žnjore“.

Željka Laslavić piše o tome kako su iznajmljivači preko noći od najvećeg problema postali turistički adut. Naime, obiteljski smještaj jedna je od rijetkih industrija u kojima smo zbog duge tradicije razvijeniji od ostatka Europe, gdje je to tržište počelo bujati otkako su industrijom putovanja počele dominirati online putničke agencije.

Erkki Tapio Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka, u razgovoru za naš tjednik otkriva kako modernizacija riječke rafinerije čeka povoljnije porezno okružje.

U bloku iz svijeta možete čitati o cinizmu EU koji je dosegao vrhunac - prisiljeni nepreglednim kolonama migranata i izbjeglica, lideri EU ponudili bi Turskoj sve što joj godinama uskraćuju, tražeći zauzvrat samo – zadržavanje milijuna izbjeglica u toj zemlji. Pišemo i o Dellovoj kupnji EMC-a, tvrtke specijalizirane za pohranu i zaštitu podataka te virtualizaciju u poslovnom sektoru, koja je ‘teška‘ je 67 milijardi dolara i smatra se najvećom u povijesti tehnološke industrije.

26. travanj 2024 22:10