Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Cijene goriva - Liberalizacija donijela naftašima i državi dodatnih 100 milijuna eura

26. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Ina je u svome financijskom izvještaju priznala da je podignula maržu na gorivo za 29 posto! Slijedile su je i ostale naftne kompanije. Tako je ključni rezultat liberalizacije cijena goriva podjela 100 milijuna eura, od čega je država u proračun spremila 25 milijuna i bez povišenja trošarina.

Liberalizacija tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj tako nije donijela ništa osim skupljega goriva nakon što je Ministarstvo gospodarstva prije godinu dana dopustilo je da naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, piše Tin Bašić u novom broju Lidera.

Željka Laslavić piše o sudbini dvaju najvećih novinskih izdavača, koji drže 80 posto tržišta, a koja će odrediti i sudbinu ostalih tiskanih medija. EPH je na novom početku sa svojom perjanicom Jutarnjim listom, ali ni pred Večernjim listom nisu ništa manji izazovi. Ključno je pitanje kakve će tko poslovne modele razvijati, a konkurentsko bojno polje seli se s tiska na ostale medijske platforme kao što su web-izdanja, posebni internetski servisi te organizacija raznih poslovnih i društvenih događaja.

U novom broju Lidera možete čitati i o hakerskim napadima koji su sve češći i sofisticiraniji. Mete su zbog sveopće digitalizacije i mobilnosti sve ranjivije i sve su interesantnije male tvrtke, koje se mogu susresti s općim prijetnjama zloćudnih softvera (malware), ali i s ciljanim napadima, gdje ih se koristi kao slabu kariku kako bi se došlo do većih tvrtki, piše Matilda Bačelić.

Možete čitati i o tome zašto najbogatiji iseljenici ne posluju s Hrvatskom, kao i razgovor s Denisom Petrovićem, partnerom u Contrastu i direktorom za Hrvatsku.

U bloku iz svijeta otkrivamo pozadinu dogovora EU i Grčke koji je postao primjer pravog ‘europskog kompromisa‘, te pišemo o rekordnoj godini LinkedIna, društvene mreže specijalizirane za poslovne kontakte koja je postala u karijernom smislu gotovo jednako nezaobilazna koliko i Facebook u društvenom.

U novom broju donosimo i prilog o novim poslovnim modelima.

19. travanj 2024 03:47