Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Inspektori rada padaju zbog sigurnosne provjere!

16. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Brzi internet danas je ono što je električna struja postala prije više od stoljeća.

Osnovna infrastruktura za ekonomski rast, razvoj društva, inovacije i općenito komunikaciju. Danas je nezamislivo voditi gotovo ijedan biznis bez dobre širokopojasne veze, a kamoli razviti e-zdravstvo, e-škole, e-upravu... Kako brzi internet, koji postaje komunalna usluga poput vode, struje i fiksnog telefona, dovesti do svih stanovnika i u sve dijelove zemlje problem je i za najrazvijenije. Kod nas je, očekivano, nešto veći.Hrvatska na europskoj broadband karti ne stoji osobito dobro. Niti smo brzi, niti jeftini, pokazuju podaci Europske komisije Digital Agenda Scoreboard 2014. Iako smo daleko dogurali od vremena zujanja i šištanja 56k modema i trenutačno stanje naše infrastrukture omogućava većini stanovništva ADSL pristup internetu (uglavnom s brzinama između dva i pet Mbit/s),  kaskamo za Europom u dostupnosti mreža nove generacije (NGA).

Tko će i kako ulagati u brzi Internet pitanje je na koje odgovor dajemo u temi tjedna novog broja Lidera.

Tu je i Liderova ekskluziva o otkazima u državnoj upravi. Kako je krenulo, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) postat će glavni kadrovik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Postoje razne ideje što učiniti s državnim službenicima, a ministar Mirando Mrsić smislio je jednu originalnu. Naime uveo je sigurnosne provjere SOA-e za inspektore rada. Inspektori koji im ne žele pristupiti ili su pali na sigurnosnoj provjeri moraju otići s posla. U najboljem slučaju, ponudit će im se neko drugo mjesto u državnoj upravi za koje ne treba zadovoljiti SOA-ine sigurnosne kriterije. Više pročitajte u sutrašnejm tiskanom izdanju.

Tamo možete pronaći i analizu o izazovima Europske komisije. Priče o posebnom tutorstvu EU nad Hrvatskom nisu izgledne. Prihvati li Vlada ekonomskog gubernatora iz Bruxellesa u izbornoj godini bilo bi ravno priznanju da nema pojma što radi, koliko god bilo privlačno prebaciti neugodne mjere na nekog drugog.

U rubrici Poduzetnik donosimo priču o informatičkoj tvrtka Oradian koja ima sjedište u Zagrebu jer njezin suvlasnik Antonio Šeparović smatra da je to jeftin poligon za razvoj. To ga, međutim, ne sprečava da zapošljava kvalitetne programere iz drugih zemalja.

U novom broju Lidera potražite i poseban prilog Tko je tko u hrvatskom turizmu te dossier o drvnoj industriji.

14. svibanj 2024 14:40