Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Kako transformirati kompaniju, a ne ubiti njezin zdravi sadržaj

10. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Restrukturiranje je samo dio sveobuhvatnog procesa transformacije tvrtke. Ako se promjene svode samo na davanje otkaza, premda će profitabilnost na kratki rok vlasnicima donijeti rezultat, vrlo brzo pokrenut će se spirala negativnih učinaka.

Ne vide li zaposlenici viziju, postaju nezadovoljni. To osjete korisnici, što pak negativno utječe na dobit. Tako vlasnik, kratkoročno zadovoljan smanjenjem troškova osoblja, na srednji rok može očekivati pad vrijednosti svoje tvrtke. U novom broju Lidera u temi tjedna stoga otkrivamo kako transformirati kompaniju, a ne ubiti njezin zdravi sadržaj o čemu piše Irena Jolić Šimović, direktorica i osnivačica Studija 5 consulting.

Hrvatska je među članicama EU apsolutni rekorder prema restriktivnosti državne regulacije tržišta. Situacija je još dramatičnija usporede li se dva društva jednake veličine u istom sektoru. Društvo u javnom vlasništvu u prosjeku će zabilježiti tek oko dvije trećine dodane vrijednosti koju ostvaruje privatno poduzeće. Razlike između državnog i privatnog otkriva Gordana Gelenčer.

Kata Pranić piše o ekonomistici i povratnici iz Njemačke Žaklini Troskot. Ostavila je dobro plaćen posao i krenula ostvariti svoj san – otvoriti vlastitu slastičarnicu. Danas tri zagrebačke slastičarnice Amélie svjedoče o tome da se može uspjeti i uz malo početno ulaganje, pa i u krizi.

U svijetu je trend da društvene mreže više služe za privlačenje zainteresiranih birača kako bi ih se poslije uvuklo u druge izravne komunikacijske kanale. Same mreže nisu toliko presudne u izbornim procesima koliko sve ono što se događa u pozadini, pišu Gordana Gelenčer i Jasmina Trstenjak.

U bloku iz svijeta možete čitati o zadnjem skupu skupine G20 i činjenici da se svjetsko gospodarstvo mora riješiti ovisnosti o jeftinom dolaru i rastu Kine. Donosimo i iznimno uzbudljivu poduzetničku priču Michaela Straumietisa čija je tvrtka Advanced Nutrients lider svjetskoga glasa u proizvodnji vrhunskoga gnojiva za uzgoj marihuane s godišnjim prihodom većim od pedeset milijuna dolara ostvarenih u 87 svjetskih zemalja.

U novom broju Lidera donosimo i poseban prilog o kreditima.

20. travanj 2024 09:38