Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Most osvojio kontrolni paket Hrvatske d.d.

12. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Faktični se izborni pobjednici iz Mosta dogovaraju s dvjema najvećim strankama o programu vlade i ljudima koji će ga provoditi, a poduzetnici uglavnom bez velikih očekivanja čekaju epilog i ne izlijeću s izjavama.

Među rijetkim je iznimkama najveći pojedinačni financijer Mosta, moćni vlasnik Orbica Branko Roglić koji kaže kako je čekao da se pojavi treća opcija koja će razbiti žabokrečinu u kojoj su vladali HDZ i SDP, dva lica iste medalje. Što bi izborni rezultat Mosta mogao značiti za Hrvatsku, kao i koji su mogući scenariji raspleta postizbornog koaliranja, u novom broju Lidera analizira Gordana Gelenčer.

Vanja Figenwald analizira odnose Hrvatske i EU. SDP-ov ostanak na vlasti, trvrdi, vjerojatno bi značio nastavak, možda i zaoštravanje odnosa s EU, ali i razumijevanje za britansku stranu. Promjena vlasti i dolazak HDZ-a, čiji se ekonomski program piše u Njemačkoj, po svemu sudeći, svrstao bi Hrvatsku snažnije uz Njemačku i njezine interese, bez previše brige za stvarne vlastite.

O povratku franšiza i tome kako ući u ovaj najsigurniji biznis piše Kata Pranić. Naime, ponovno se budi hrvatsko tržište franšize, koje je tijekom krize zamrlo, a neke od najpoznatijih svjetskih franšiza na njemu su i propale. Ipak, ima onih koje zanima dolazak na hrvatsko tržište, što pokazuje njegov potencijal, ali i hrvatske franšize ubrzano osvajaju države i kontinente.

Ksenija Puškarić piše o proizvođačima odjeće koji rastom izvoza pokušavaju nadoknaditi pad prodaje na domaćem tržištu. No iako statistika bilježi rast izvoza odjeće, stanje je daleko od oporavka. Dok Nijemci ulažu 45 milijuna eura, u Industrijskoj strategiji RH sektor tekstila, odjeće, kože i obuće okarakteriziran je kao ‘problematična industrija’, a tvrtke iz ‘problematičnog’ sektora ne mogu se prijaviti na europske natječaje.

Donosimo i razgovor s Goranom Fabrisom, direktorom operacija u Maistri, koji tvrdi kako najveći domaći dobavljači u HoReCa kanalu rade prema standardima višima od svjetskih.

U bloku iz svijeta možete čitati o budućnosti Europske unije koji problemi poput Grčke, izbjeglica, a sada i britanskih zahtjeva stavljaju na sve veću kušnju. Pišemo i o američkoj Visi, službeno najjačoj kartičnoj kući na svijetu, koja je za više od dvadeset milijardi eura kupila vlastitu europsku podružnicu i tako dodatno utvrdila svoj položaj na globalnome kartičarskom tržištu.

24. travanj 2024 03:34