Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Novi stečajni zakon - svi argumenti za i protiv

21. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Ni 16. ozbiljniji pokušaj uređivanja instituta stečaja od osamostaljenja neće proći glatko. Ne u Saboru, nego u praksi. A praksa je ono što se računa.

Bez namjere da se opredjeljuje, Gordana Gelenčer je u novom broju Lidera nastojala sa svih strana rasvijetliti dobre i loše strane propisa koji bi već 1. srpnja trebao stupiti na snagu. Njime se htjelo doskočiti svim predstečajnim ‘rupama’ i vratiti opciju da tvrtka u stečaju ima pravo ponovno oživjeti. Dakle, predstečajne su nagodbe (skoro) mrtve! Živio stečaj! Bar do provjere ustavnosti.

Kako poduzetnici mogu brzo i bez bankara doći do svježeg novca, u novom broju Lidera istražio je Tin Bašić. Obveznice, makar i s višim kamatama, povoljniji su alat od kredita, a i ne zahtijevaju bankovne kolaterale i hipoteke. To može biti dobro rješenje i za manje tvrtke, no najprije treba angažirati stručnjake da procijene tvrtkine mogućnosti. Naime, obveznica nije darovan, nego pozajmljen novac, napominje Bašić u novom broju Lidera.

Tvrtka Travar MB iz Bjelovara razvila se na tajnoj obiteljskoj recepturi prerade ljekovitog bilja. No iako pozitivno posluje, nelojalna konkurencija, stalna promjena propisa te sve veći nameti mogli bi ozbiljno ugroziti njezin razvoj. Kata Pranić je u novom broju Lidera porazgovarala s vlasnicom tvrtke Marijom Blagojević koja joj se povjerila zašto je, pored navedenog, prvi put nakon 60 godina zabrinuta za opstanak obiteljske tvrtke.

Dok Zagrebački Velesajam smanjuje gubitke, njegovi manji konkurenti ostvaruju dobit. U novom broju Lidera Alan Eder piše kako je trend porast lokalnih sajmova jer izlagači i posjetitelji imaju sve manje vremena i novca za putovanje i smještaj. To su odlično iskoristili u Splitu, Osijeku, Bjelovaru... U Hrvatskoj ove godine trebale bi se održati 284 sajamske priredbe. Trebale - jer zbog krize neke se otkazuju tek neposredno prije.

U bloku iz svijeta u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald o Makedoniji. U toj zemlji vrlo dobri ekonomski pokazatelji nisu se prelili u bolji život većine građana. Suprotno od kaotične političke situacije, na ekonomskom planu Makedoniji ide dobro, provedene su mnoge reforme iz udžbenika MMF-a i Svjetske banke. Prema procjenama, gospodarstvo će ove godine rasti za solidnih 3,5 posto, javni je dug smiješnih 40 posto BDP-a, zemlja je raj za investitore... Pa što onda ne valja? Saznajte u novom broju Lidera.

29. travanj 2024 03:18