Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Šef Hrvatskih šuma pokušao osnovati tvrtku konkurenta Hrvatskim šumama

24. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Burno je bilo na sjednici NO-a Hrvatskih šuma prije dva tjedna. Predsjednik Uprave Ivan Pavelić vikao je na članove NO-a jer nisu prihvatili njegovu inicijativu da ta državna tvrtka bude jedan od suosnivača nove tvrtke Hrvatsko drvo d.o.o

U međuvremenu se doznaje da su protiv tog projekta još neke tvrtke koje se navode kao osnivači, a svi se slažu da je tajming osnivanja bio pogrešan. Osim Pavelića, kojem bi nova tvrtka mogla biti postizborno pribježište. U novom broju Lidera u tekstu ‘Šef hrvatskih šuma pokušao osnovati tvrtku konkurenta Hrvatskim šumama‘ o svemu tome možete čitati iz pera Edisa Felića.

U temi tjedna bavimo se Njegovim Veličanstvom – Kupcem. Iako je znatno skuplje i teže privući novoga korisnika nego zadržati i ponovno pridobiti postojećega, vlasničke su smjernice jasne: rast! To u telekomunikacijama odlično izgleda sve dok se ne počne mjeriti prihod ili profitabilnost prema korisniku. Osiguranje može super izgledati sa sto tisuća novih polica sve dok se ne uračunaju rabati ili kad 20 posto tih polica otiđe u storno, piše Matilda Bačelić.

Već 24 godine Lima, uspješna tvrtka Vladimira Furjanića, proizvodi strojeve i alate za izradu građevinske limarije, odnosno oluka i žljebova raznih profila, dimenzija i namjena. Njezini strojevi savijaju oluke i žljebove u regiji, zemljama Europske unije, Australiji, a upravo su na putu i u SAD o čemu piše Mladen Volarić.

Sve je dramatičniji raskorak između realne ekonomije i virtualnih očekivanja. Ako tvrtke nisu podignule prihode u skladu s očekivanjima, uprave režu troškove. Zato smo svjedoci masovnih otkaza i u tvrtkama koje rastu. Tako je ipak ostvaren očekivani plus i u skladu s time menadžerima se isplaćuju bonusi. O tome kako menadžeri masovnim otkazima spašavaju svoje velike bonuse piše Vanja Figenwald.

U novom broju Lidera možete čitati i razgovor s Lindom Kromjong, generalnom tajnicom Međunarodne organizacije poslodavaca koja tvrdi kako manje ekonomije poput Hrvatske trebaju imati na umu da je veličina važna.

Pišemo i o sektoru biotehnologije gdje dok gospodarstvo razvijenog svijeta trese biotehnološka groznica koja otvara neslućene poslovne mogućnosti, zasad su samo hrvatske znanstvene institucije na tom putu. Možete čitati i o MICE industriji budući da biznismeni traže više razonode na poslovnim skupovima...

U bloku iz svijeta amaliziramo rezultate izbora u Grčkoj, te o tome kako Šef InBeva Carlos Brito želi ostvariti najveće preuzimanje u industriji piva.

Uz novi broj Lidera dolaze i dva priloga – ‘Budućnost medija‘ i ‘Hrvatska 365 – Kako razviti uspješan turistički proizvod‘. 

23. travanj 2024 15:14