Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: U Vladi ozbiljno razmišljaju o uvođenju flat taxa

26. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Lider iz krugova bliskih SDP-u i Ministarstvu financija doznaje da među vladajućima opet ozbiljno kruži ideja uvođenja ‘flat taxa’ – jedinstvene porezne stope na dohodak, dobit i dodanu vrijednost koju je od ranih 90-ih do početka krize diljem svijeta uvelo 30-ak zemalja, uglavnom manje razvijenih i ponajviše u Europi.

Iako ideja o jedinstvenoj poreznoj stopi na dohodak, dobit i dodanu vrijednost ovaj put dolazi iz SDP-ova laboratorija i mogući Karamarkov ministar gospodarstva zauzima se za ‘flat tax’, a HDZ sluša i savjete prijatelja koji su ga uveli u Slovačku. Zato bi rasprava o porezima mogla imati važnu ulogu u predizbornoj kampanji, u novom broju Lidera pišu Alan Eder i Gordana Gelenčer.

Kad se uzmu objavljeni financijski izvještaji, čak i kad se uračunaju neke pretpostavke (kao što je HEP), u Hrvatskoj je proše godine najveću neto dobit imala – Hrvatska narodna banka! Lani je HNB, naime, imao neto dobit od 2,7 milijardi kuna, a kako je došao do tog iznosa piše Tin Bašić.

U temi tjedna Matilda Bačelić piše o digitalnoj ekonomiji i poručuje – digitalizirajte sve što još niste! Svaka gospodarska grana prolazi ili će uskoro proći proces digitalizacije. Stari poslovni modeli ubrzano se napuštaju, a mnogi stari igrači propali su jer se nisu prilagodili. No digitalizacija nije samo uvjet opstanka. To je i velika razvojna prilika, ne samo za startupove, nego i za nove platforme tradicionalista.

U novom broju Lidera predstavljamo i Ivana Srakovčića, dugogodišnjeg hotelijera i ugostitelja iz Karlovca koji je prije 12 godina srušio oronuli hotel na obali rijeke Korane i na istome mjestu sagradio njegovu repliku koja sada ruši rekorde uspješnosti.

U bloku iz svijeta pišemo o zaostavštini nedavno preminulog Lee Kuan Yewa koji je od Singapura, nekad zaostale luke jugoistočne Azije, stvorio gospodarskog titana, kao i o novoj šefici HTC-a Cher Wang.

29. travanj 2024 02:48