Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Zašto se trebamo bojati rasta BDP-a većeg od 2%

01. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Apsurdni štrajk profesora i nastavnika na kraju mandata Milanovićeve vlade samo je prvi sindikalni slučaj inspiriran pokazateljima o malom, ali ipak rastu BDP-a. Iako tajming nije mogao biti lošiji zahtjevi su jasni.

Povećanje plaća od četiri posto traži se od tehničke vlade koja i u najboljoj želji to trenutačno ne može ispuniti. Ali to je dobar pokazatelj što može očekivati vlada koja bude izabrana na izborima – ispunjavanje zahtjeva sindikata u skladu s ranijim dogovorima. U novom broju Lidera Alan Eder pita: Zašto se  trebamo bojati rasta BDP-a  većeg od 2%. Buduća vlada susrest će se s apsurdnom situacijom: gađat će rast BDP-a, ali ne veći od dva posto. Na toj granici rasta sindikati državnih i javnih službi tražit će da im se vrate prava koja su im ukinuta. Sindikalna i umirovljenička cijena dvopostotnog rasta srezala bi državnom proračunu čak četiri od šest milijardi koje bi se inkasirale rastom od dva posto.

I oni koji traže posao i oni koji ga ne traže znaju da najviše ljudi zapošljavaju uspješne, brzorastuće izvozne tehnološke tvrtke kojima trebaju visokoobrazovani stručnjaci za računalstvo, elektrotehniku, matematiku, fiziku, ekonomiju, informatiku. Tomu treba dodati stalnu potragu za prodajnim osobljem i sezonsku potrebu za turističkim zanimanjima. U novom broju Lidera Matilda Bačelić i Jasmina Trstenjak navele su 10 razloga za oživljavanje tržišta rada.  

Obnovljivi izvori energije među najsigurnijim su područjima za ulaganje, tvrdi Davor Zec, direktor i suvlasnik tvrtke Moderator iz Udbine koja proizvodi pelete, ali i električnu i toplinsku energiju. Koliko ima pravo, pokazuje podatak da gotovo cijela njihova proizvodnja peleta ide u izvoz. A priča o peletima, čistom i jeftinom gorivu, zapravo tek počinje, piše Luka Fišić.

Ova priča poučna je za svakog poduzetnika koji želi novac iz fondova EU. U Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU susrest će se s okoštalim birokratima koji će otići na godišnji odmor od mjesec i pol, ali vama neće dopustiti nikakvo prekoračenje ugovorenog roka. Zašto su EU morali vratiti 106.601,88 eura iz programa IPA,  Tinu Bašiću su pojasnili iz tvrtke MS Design.

Rast kupovne moći u Kini otvara prostor i hrvatskim proizvodima. U novom broju Lidera Miro Soldić piše kako će Kina u idućih pet godina uvesti stranih proizvoda u vrijednosti od 10 trilijuna dolara, a broj kineskih turista porast će na petsto milijuna. Te brojke dobro ilustriraju prilike koje se otvaraju međunarodnim tvrtkama, pa tako i hrvatskima.

U novom broju Lidera, u bloku iz svijeta, Vanja Figenwald piše o Kataloniji koja je, unatoč rezultatu nedjeljnih izbora, bliža ostanku u Španjolskoj nego odlasku iz nje. Naime, dvije stranke koje su udružene osvojile apsolutnu većinu posve drugačije gledaju na katalonsku neovisnost: CUP ne želi Masa za premijera, ne želi ulazak u EU ili NATO i želi nacionalizirati ključne industrije, a Zajedno za ‘da‘ ima sasvim drugačije poglede na ta pitanja. 

28. travanj 2024 07:52