Poslovna scena
StoryEditor

Novi model poslovanja (1): Što se sve može unajmiti za biznis

05. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Novi model poslovanja polako zaživljava i u Hrvatskoj, ponajprije u ‘one-man-band‘ i malim tvrtkama. No i veće organizacije radije unajmljuju što im treba, bar za sezonski ili projektni dio poslovanja, nego da ulažu u vlasništvo.

U aktualnom broju Lidera donosimo opsežnu temu o prednostima i nedostacima biznisa bez ikakvog vlasništva putem najma, a ovdje donosimo nekoliko primjera što se sve može unajmiti za biznis.

Uredi/NekretnineNajam poslovnog prostora s vremenom postaje sve privlačniji za tvrtke svih veličina, kao i za poduzetnike koji rade sami. Ovisno o potrebama možete pronaći točno ono što tražite, od kratkoročnog najma na nekoliko sati do višegodišnjih aranžmana. Naravno, možete birati i opremljenost prostora i lokaciju koja vam odgovara, a o ta dva faktora ovisit će i cijena. Popularan model kod domaćih poduzetnika unajmljivanje je prostora od sama sebe, a tu su i sve brojnije coworking-zajednice.

AutomobiliUsluga rent-a-cara jedna je od najpopularnijih usluga najma u poslovnom svijetu i odlikuje se jednostavnošću upotrebe. Korisnik sve troškove upotrebe automobila (vozilo, redovito i izvanredno održavanje, gume, osiguranje, tehnički, registracija…) plaća jednom jedinstvenom mjesečnom ratom i ne mora se brinuti ni o čemu navedenome jer je to posao tvrtke od koje automobil unajmljuje. Prednost najma u odnosu na leasing jest u tome što vozilo u svakom trenutku možete vratiti, bez ugovornih obveza.

Najam poslovne tajniceOpćepoznato je da tajnice drže tri kuta tvrtke, a na domaćem se tržištu osim najma ‘klasične’ tajnice nudi i usluga unajmljivanja virtualne koja svoj posao obavlja na daljinu. Tako se rješavate svih troškova koji inače idu uz fizičke zaposlenike (poput prijevoza) i umjesto punoga radnog vremena plaćate samo stvarne sate rada.

PlovilaKažu da su dva najsretnija trenutka u karijeri brodovlasnika kada kupuje plovilo i kada ga prodaje.Troškovi održavanja brodice golemi su i za većinu povremenih korisnika neisplativi, tako da usluga najma cvjeta. Možda će vas začuditi podatak da od svih zemalja svijeta upravo Hrvatska ima najviše čarterskih plovila.

IT opremaAko uzmete u obzir tempo zastarijevanja IT tehnologije, ne začuđuje što se većina tvrtki odlučuje na najam te vrste opreme. Na tržištu se nude mnoge opcije prilagođene svim vrstama tvrtki. Na dugoročni najam s mogućnošću otkupa nakon isteka ugovora obično se odlučuju manje, brzorastuće tvrtke kako bi oslobodile financijska sredstva za druge investicije, a kratkoročnim se najmovima koristi za sezonske aktivnosti poput prodaje karata.    

Strojevi i alatiMnogo je prednosti unajmljivanja strojeva i alata. Ako ste građevinska tvrtka koja se javlja na javne natječaje, najam strojeva omogućuje vam da se prilagodite svakom projektu, bez fiksnih troškova kupnje i održavanja inače vrlo skupe mašinerije koja bi vam većinu vremena stajala neiskorištena. Slična je stvar s alatima koje ne upotrebljavate svakodnevno, bilo za tvrtku bilo za projekte u kućnoj radinosti, financijski je isplativije unajmiti ih nego kupiti.

Najam kuhara/konobara/čistačiceNe da vam se kuhati ili jednostavno imate želju pojesti vrhunski pripremljen obrok u udobnosti vlastitog doma ili ureda? Onda je za vas idealna usluga ‘rent-a-chef’, dostupna je i kod nas, a cijene se kreću oko 250 kuna po osobi. Ako pak organizirate zabavu za više ljudi, možete unajmiti profesionalne konobare i opremu za catering, a na kraju i nekoga tko će za njima počistiti.

29. travanj 2024 05:52