Poslovna scena
StoryEditor

OMV kupio od Statoila udjele u ključnim naftnim poljima

19. Kolovoz 2013.

Norveški naftni div Statoil prodao je austrijskom OMV-u udjele u nekoliko ključnih naftnih polja, pribavivši time najmanje 2,65 milijardi dolara za kapitalne izdatke dok je austrijska kompanija ojačala prisutnost u cvatućoj norveškoj naftnoj industriji.

Statoil je prodao 19 posto udjela u polju Gullfaks i 24 posto udjela u polju Gudrun a uglavljena je i opcija suradnje u 11 Statoilovih dozvola za istraživanje u norveškim vodama Sjevernog mora, zapadno od Šetlandskih i Farskih otoka.

Sporazum je odredio vrijednost transakcije na 2,65 milijardi dolara, uz mogućnost njezina povećanja za 500 milijuna dolara za financiranje dodatnih ulaganja. Norveška kompanija planira prihodom financirati proizvodnu infrastrukturu na poljima na kojima je pronašla naftu. Za tu namjenu planira izdvojiti 19 milijardi dolara.

"Ovom će transakcijom Statoil realizirati vrijednost stvorenu razvojem imovine i odmrznti kapital za ulaganja u projekte s visokim prinosima na ključnim područjima", kazao je izvršni direktor norveške kompanije Helge Lund.

OMV će pak povećati svoje dokazane i vjerojatne rezerve za oko 320 milijuna ekvivalenta barela nafte, odnosno za oko 19 osto. Proizvodnja će mu iduće godine biti povećana za oko 40 tisuća barela odnosno za gotovo 60 tisuća barela u 2016.

"Transakcija će snažno poduprijeti OMV-ovu strategiju i biti će ključni čimbenik u ostvarenju naših ciljeva za 2016. godinu", rekao je izvršni direktor austrijske kompanije Gerhard Roiss.

Ujedno potvrđuje OMV-ov pojačan fokus na aktivnosti istraživanja i proizvodnje, dodaje.

27. travanj 2024 18:34