Poslovna scena
StoryEditor

Orbico i Poslovna inteligencija u Las Vegasu predstavili implementaciju IBM poslovnih analitičkih rješenja

01. Studeni 2015.

Analitičko rješenje implementirano u Orbico grupi, najvećem europskom distributeru u vlasništvu Branka Roglića, predstavljeno je u Las Vegasu na IBM konferenciji Insight 2015, najvećoj “big data” konferenciji na svijetu koja okuplja više od 13 tisuća sudionika i predstavlja novitete iz podrucja analitike i upravljanja podacima.

Ovo  je prvi put da je na IBM Insightu neka hrvatska tvrtka imala prezentaciju rješenja iz domene poslovne analitike I izvještavanja. Implementaciju rješenja predstavile su Romina Orešković,  direktorica financija Orbico grupe, i Lidija Karaga, članica uprave Poslovne inteligencije , tvrtke koja je IBM-ovo rješenje implementirala u Orbicu.

- Prisutnost na 17 tržišta s više od 40 kompanija i intenzivan rast u zadnjih nekoliko godina Orbicu je donijela kompleksnost u procesu izvještavanja i analize na razni grupe kao jednog od bitnih elemenata u donošenju poslovnih odluka. Svaka kompanija radila je nezavisno kroz raznovrsne ERP sustave i podatke nije bilo moguće objediniti da bi se dobio pregled poslovanja grupe po ključnim poslovnim dimenzijama poput principala i branda. Podatke je bilo potrebno standardizirati, konsolidirati i obogatiti dodatnim analitičkim atributima te na taj način osigurati stabilnu platformu za kvalitetne analize i planiranje – objasnila je Orešković.

Kompleksnosti okruženja osim različitih poslovnih procesa u tvrtkama unutar grupe, pridonosi i to što svaka od zemalja u kojoj Orbico posluje ima svoje specifične zakonske I porezne regulative. Prvi i najvažniji korak je bio omogućiti analizu podataka na istoj razini za sve kompanije i na razini cijele grupe, zatim omogućiti integraciju svih podataka u jedinstvenu bazu te financijsku konsolidaciju, operativno planiranje i kalkulaciju profitabilnosti. Orbico se odlučio za IBM analitička rješenja IBM Infosphere DataStage za integraciju podataka, Cognos BI za izvještavanje i analize, Cognos TM1 za podršku procesima planiranja i izračuna profitabilnosti, te Cognos Controller za financijsku konsolidaciju.

Sam proces implementacije uključivao je, istaknula je Karaga, izgradnju korporativnog skladišta podataka podržanog sa sustavom za upravljanje matičnim podacima, kreiranje skupa izvještaja i dashboard-a nad standardiziranim grupnim izvještajnim dimenzijama, razvoj aplikacija za financijsko planiranje i izračun profitabilnosti te razvoj aplikacije za financijsku konsolidaciju sa automatiziranim eliminacijama međukompanijskih transakcija. Implementacijom ovakvog sveobuhvatnog rješenja Orbico, kompanija koja ima 3100 zaposlenih , oko 41 tisuću kupaca I ove godine očekuje 1,2 milijarde eura prihoda, moći će brže i kvalitetnije donositi poslovne odluke.

24. travanj 2024 11:35