Poslovna scena
StoryEditor

Orbico preuzeo P&G-ovog distributera u Mađarskoj

30. Rujan 2012.

Orbico Grupa u vlasništvu Branka Roglića preuzela je mađarsku tvrtku Rafinanz. Roglić je tim potezom stekao 75 posto udjela u tvrtki koja je distributer Procter&Gamblea (P&G) u Mađarskoj, a osim toga Orbico je ušao i na nova tržišta Češke, Slovačke i Poljske.

Preostalih 25 posto udjela zadržao je dosadašnji vlasnik Rafinanza Csaba Simonidesz, a tvrtka će se odsad zvati Rafinanz Orbico. Rafinanz u Mađarskoj distribuira robu široke potrošnje za P&G, tvrtke u Češkoj i Slovačkoj distribuiraju brendove Duracell i Braun, u Poljskoj je distributer baterija Duracell za maloprodajni lanac Tesco, a uskoro bi na poljskom tržištu trebao početi distribuciju P&G-ove kozmetike za kosu Wella.- Rafinanz u Mađarskoj ima godišnji promet od oko 50 milijuna eura, a planiramo ga dići za 30 do 40 posto te posao proširiti na još nekoliko principala - rekao je za Lider Branko Roglić, istaknuvši da je u Mađarsku ušao bez kredita, isključivo vlastitim kapitalom.

Simonidesz, dosadašnji vlasnik Rafinanza, zapao je u financijske probleme i došao u situaciju da mora tražiti partnera. Na dokapitalizaciju, kojom je postao većinski vlasnik Rafinanza, odlučio se Orbico. Kako je najavio Roglić, njegova mađarska tvrtka Orbico Trade i Rafinanz integrirat će se u jednu kompaniju, a poslovne operacije na novim tržištima vodit će iskusni Orbicovi kadrovi.Tim preuzimanjem Orbico je ozbiljno ušao na mađarsko tržište, na kojem je prisutan od prošle godine kada je preuzeo tvrtku Shell Hungary i počeo distribuirati motorna ulja i maziva za Shell postavši njegov glavni dobavljač u Jugoistočnoj Europi. Nakon toga je Roglić u travnju ove godine pojačao prisustvo na mađarskom tržištu i kroz partnerstvo s poznatim kolekcionarom i vlasnikom lanca parfumerija Martimex Veljkom Martonom osnovavši zajedničku tvrtku u Mađarskoj. 

Inače, Roglić kaže da je zadovoljan suradnjom s Martimexom i kaže da sve ide prema planu. Prema najavama koje su pratile to udruživanje, ono bi trebalo uključivati razvoj zajedničke maloprodaje kozmetike u regiji koja obuhvaća zemlje bivše Jugoslavije, Bugarsku, Rumunjsku, Albaniju i Moldaviju, u kojoj Orbico već ima razvijen distributerski biznis. Sinergijski efekti te suradnje leže u činjenici da Orbico ima jaku distribuciju i veleprodaju, a Martimex razvijenu maloprodaju. Nedavno su otvorili prvu zajedničku trgovinu Martimex plus na zagrebačkom Jarunu, a dinamika širenja, koja će uključivati i gašenje neprofitabilnih i jačanje profitabilnih trgovina, ovisit će o reakciji tržišta.

26. travanj 2024 14:51