Poslovna scena
StoryEditor

Orbico se priprema za preuzimanje poljskog Navo PGD-a

04. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Orbico, najveća tvrtka za distribuciju robe široke potrošnje u balkanskim zemljama te jedna od najvećih u Europi, priprema se na preuzimanje većinskog udjela u tvrtki NAVO Polska Grupa Dystrybucyjna. Prema dogovoru između obiju tvrtki Orbico će steći 70% dionica ove tvrtke.

Obje tvrtke imaju fokus na široku lepezu markirane robe široke potrošnje, i to u više kategorija: ljepota i zdravlje, kemija kućanstvo, farmaceutskih proizvoda i kućanskih aparata. U nekim regionalnim tržištima, Orbico distribuira hranu, igračke, odjeću i cigarete. U Poljskoj, Orbico je, do sada, imao distribuciju proizvoda iz Wella Professional branda. 

U 2013. godini Orbico je dosegao promet od 863 milijuna eura; tvrtka zapošljava 3000 ljudi. NAVO PGD Grupa je zabilježila promet od 215 milijuna eura i zapošljava 600 ljudi.

Vlasnici tvrtke NAVO će i dalje imati manji udio u grupaciji NAVA ORBICO. Među sadašnjim vlasnicima tvrtke, Marek Sobieski i Jozef Jadach, nastaviti će biti dio Nadzornog odbora u spojenom subjektu, a  Roman Gajczewski ostaje na sadašnjoj poziciji dopredsjednika tvrtke.

- NAVO teži  jačanju svoje pozicije na poljskom tržištu distribucije i daljnom razvoju, uključujući i inozemne ekspanzije. Mi smo tražili Orbico kao optimalnog partnera jer duboko vjerujemo da su investitor koji intimno razumije naše poslovanje. Potragu za investitorom koji razumije naše poslovanje smo bazirali na pretpostavci da ćemo postići značajnu sinergiju. Nadalje, naši portfelji učinkovito nadopunjuju jedan drugog, što će nama omogućiti da dobijemo na povećanju učinkovitosti. Portfelji distribuiranih proizvoda su komplementarni , tako da će naša ponuda biti šira.  S većim volumenom dobili smo veću ekonomsku učinkovitost i postajemo konkurentniji dobavljači . Nadalje , dijeljenje našeg tržišta, iskustvo i znanje omogućit će da obje tvrtke imaju koristi od dokazanih, često jedinstvenih rješenja . Konačno, zahvaljujući jačoj financijskoj potpori, možemo zajedno provoditi velike razvojne projekte u Poljskoj i inozemstvu . Zbog snage i dalekosežne organizacijske kulture koje i mi i naš partner utjelovljujemo, proces integracije treba biti skladan i efikasan. Važan aspekt je također dobra organizacija našeg partnera , što bi trebalo učiniti proces integracije skladnim - kazao je RomanGajczewski, dopredsjednik NAVO PGD-a.

- Orbicov strateški cilj je biti vodeća tvrtka za distribuciju u Europi. Kako bismo to postigli, prihvatili smo održivi rast poslovanja i sinergiju s našim partnerima. Poljsko tržište nam je zbog opsega važno, te će nam omogućiti postizanje postavljenih ciljeva. Ulaganje u NAVO je temelj Orbico strategije za Poljsku i šire, jer veliki asortiman koji nudimo zahtijeva vrhunsku fleksibilnost i otvorenost prema promjenama na tržištu. Obje tvrtke, Orbico i NAVO, utjelovljuju ove osobine. Oni se također savršeno nadopunjuju što je, opet, ključno za daljnji razvoj ORBICA u Europi - dodao je Branko Roglić, vlasnik firme Orbico.

19. travanj 2024 16:25