Poslovna scena
StoryEditor

Osijek-Koteks pod istragom u BiH

19. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

Osijek-Koteks pod istragom je bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog navodnih nezakonitosti pri izgradnji sarajevske obilaznice.

SIPA je iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH izuzela dio dokumentacije vezan za malverzacije oko izgradnje spornog dijela sarajevske obilaznice - pod nazivom LOT 2.

Sve je počelo kada je sudski vještak utvrdio da je asfalt na sarajevskoj obilaznici 7 posto, odnosno dva do tri centimetra tanji nego što je predviđeno projektom. Smanjivanjem debljine asfalta proračun BiH oštećen je za 600 tisuća eura. Glavni izvođač na ovom projektu bila je hrvatska tvrtka Osijek-Koteks.

Ugovor o početku gradnje sporne sarajevske obilaznice govori da ga je 2. lipnja 2008. u sjedištu Vlade Federacije BiH potpisao Drago Tadić, bivši predsjednik Uprave Osijek-Koteksa, i to u ime hrvatskog konzorcija izvođača. Ukupna cijena dionice LOT 2 dosegnula je vrtoglavih 22 i pol milijuna eura.

Agenti SIPA-e idućih dana namjeravaju izuzeti ostatak dokumentacije od Cesta Federacije BiH, ali i od austrijskog Strabaga te hrvatskog Osijek-Koteksa.

19. travanj 2024 11:40