Poslovna scena
StoryEditor

Osječka ‘Pivovara‘ u procesu restrukturiranja

06. Prosinac 2012.

Osječka ‘Pivovara‘ provodi proces restrukturiranja osnivanjem pet novih društava kćeri u 100-postotnom vlasništvu "Pivovare", što dio radnika, Sindikat i Radničko vijeće, ne prihvaćaju unatoč ponudi o nastavku radnog odnosa svima, zadržavanju plaće i drugih prava, izvijestila je danas u Osijeku Uprava tog poduzeća.

Voditelj pravne službe Darko Ivančić kazao je na konferenciji za novinare kako će nove tvrtke kćeri preuzeti djelatnosti proizvodnje, trgovine i prijevoza, dok glavno društvo zadržava imovinu i upravljanje povezanim društvima. Dodao je kako će se tako stvoriti samostalni profitni centri, koji će pojedinačno odgovarati za svoj tržišni uspjeh, i tako svojim poslovnim rizicima ne mogu utjecati na druge pravne osobe te opteretiti ili ugroziti imovinu glavnog društva.

Ustvrdio je kako su u programu restrukturiranja svim radnicima bila ponuđena nova radna mjesta unutar nove organizacije poslovanja, ali je dio radnika odbio prijeći na nova radna mjesta bez obzira što im je ponuđen nastavak radnog odnosa, zadržavanje plaća i drugih prava. Napomenuo je kako je tim radnicima ponuđena otpremnina od 110 do 170 tisuća kuna, ali dio radnika je i to odbio pa su trenutno neraspoređeni.

Na novinarski upit kazao je kako se radi o 44 radnika koji nisu pristali prijeći u novo osnovana trgovačka društva smatrajući da tamo neće moći nastaviti radni odnos i da će ostati bez svojih prava, što drži potpuno neutemeljenim, napominjući kako je najveći broj radnika prešao u novo osnovana trgovačka društva uz zadržavanje svih prava.

Iako nudimo zadržavanje prava, koja se u Hrvatskoj ukidaju, poput božićnice, uskrsnice, naknade za topli obrok, troškove prijevoza, stimulacije na plaću i dodatka za djecu, koja su prenesena na tvrtke kćeri, dio radnika je sada neraspoređen i isplaćuje im se minimalna plaća, ali proizvodnja, unatoč tome, neće stati, poručio je Ivančić.

Direktorica tvrtke Zdenka Matak-Jurković istaknula je kako su spomenuti radnici, iako nisu prihvatili prelazak u drugo društvo uz ugovor na neodređeno vrijeme i istu plaću, i dalje u radnom odnosu i nisu dobili otkaz.

Na konferenciji je predstavljen i novi proizvod tvrtke blagdansko pivo, prvo hrvatsko sladno pivo, proizvedeno od čistog slada, uz dodatak posebno odabranih sorti hmelja i kvasca, proizvedeno uz fermentaciju na niskoj i strogo kontroliranoj temperaturi.

30. travanj 2024 05:11