Poslovna scena
StoryEditor

Osnažena INA nastavlja rasti

08. Listopad 2015.
Piše:
Miro Soldić

U 2015. INA je ušla financijski još jača: neto dug smanjen je za dodatnih 37 posto, a omjer duga i kapitala poboljšan je sa 27 posto potkraj 2013., na 20,4 posto na kraju 2014. CCS operativna dobit u prvih šest mjeseci 2015. dosegnula je 819 milijuna kuna.

Najveća hrvatska naftna tvrtka INA osnovana je 1. siječnja 1964. spajanjem Naftaplina (poduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i plina) s rafinerijama u Rijeci i Sisku. Prošle godine proslavila je pola stoljeća poslovanja - tijekom toga turbulentnog razdoblja izrasla je u impozantnu tvrtku s međunarodnim ugledom.

Impresivni rezultati Od osnutka do danas, INA Grupa bila je uključena u aktivnosti istraživanja i proizvodnje u dvadeset država, a danas je, osim u Hrvatskoj, prisutna i u Angoli i Egiptu. U više od šezdeset godina postojanja opremljeno je i pušteno u rad 45 naftnih i trideset plinskih polja, sagrađeno oko 4500 istražnih i razradnih bušotina ukupne dubine oko sedam milijuna metara, oko 1200 proizvodnih naftnih bušotina s više od 4000 kilometara raznih cjevovoda, više od dvjesto proizvodnih plinskih bušotina te naftaških objekata i pogona. Do danas Inina je proizvodnja ugljikovodika činila i još čini između pedeset i šezdeset posto domaće proizvodnje ukupne primarne energije. S više od 12.500 zaposlenih i dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 2,580 milijuna kuna INA Grupa ima glavnu ulogu u naftnom i plinskom poslovanju u Hrvatskoj, uključujući istraživanje i proizvodnju, preradu nafte, trgovinu prirodnim plinom i distribuciju naftnih derivata, te važnu ulogu na regionalnom tržištu motornih goriva. Na kraju 2014. raspolagala je s 237 milijuna boe (barel ekvivalent nafte) dokazanih i vjerojatnih rezervi ugljikovodika uz dnevnu proizvodnju ugljikovodika od 38,4 tisuća boe. INA je već godinama na vrhu liste najvećih izvoznika u Hrvatskoj sa 7,7 milijardi kuna izvoza u protekloj godini. Istovremeno, kompanija je i jedan od najvećih investitora, a domaći potencijali su u fokusu Ine već nekoliko godina: primjerice, u samo posljednjih pet godina tvrtka je uložila gotovo 600 milijuna kuna u istraživanje u Hrvatskoj te dodatne dvije milijarde u razradu i proizvodnju. Rezultat tog snažnog investicijskog ciklusa su 16 novih bušotina, otkrivena četiri kopnena naftna polja te jedno manje plinsko off-shore polje. U kontinentalnoj Hrvatskoj u zadnjih pet godina bilježi se 60-ak potencijalnih projekata te je 400 milijuna kuna investirano u istraživanje upravo toga prostora. Rezultati su danas itekako vidljivi, od novih satelitskih polja Selec i Hrastilnica kraj Ivanić Grada do Đeletovaca zapad kraj Vinkovaca.

Rast proizvodnje U 2015. INA je ušla osnaženoga financijskog stanja: neto dug smanjen je za dodatnih 37 posto, a omjer između duga i kapitala poboljšan je sa 27 posto potkraj 2013., na 20,4 posto na kraju 2014. CCS EBITDA INA Grupe u prvih šest mjeseci 2015. iznosila je 1,636 milijuna kuna, odnosno četiri posto više nego u istom razdoblju 2014., a CCS operativna dobit dosegnula je 819 milijuna kuna, što je 27 posto više nego u prvoj polovini 2014. Ostvarena je neto dobit u iznosu od 328 milijuna kuna. Tvrtka je u navedenom razdoblju uložila ukupno 549 milijuna kuna, od čega 453 milijuna u Hrvatskoj, a 96 milijuna u inozemstvu. Imajući na umu te rezultate, u toj naftnoj tvrtki postavili su si ambiciozan srednjoročni cilj – godišnji rast proizvodnje od pet do deset posto diverzifikacijom portfelja, pojačavanjem međunarodnih aktivnosti u kombinaciji s dostupnim potencijalima u Hrvatskoj, i to uz stopostotno obnavljanje rezervi. U rafinerijskom poslovanju ključni je tvrtkin strateški smjer postizanje dugoročne održivosti tog segmenta djelatnosti najkasnije do 2019. U Segmentu djelatnosti istraživanja i proizvodnje nastavljen je rast domaće proizvodnje sirove nafte unatoč nepostojanju novih istraživačkih polja. Porastom proizvodnje u RH od gotovo dvadeset posto dan je doprinos povećanju od šest posto ukupne proizvodnje ugljikovodika. U razvoj Inina rafinerijskog sustava u posljednjih je nekoliko godina uloženo više od pet milijardi kuna.

Promicanje održivosti Segment djelatnosti trgovina na malo upravlja regionalnom mrežom od 441 benzinske postaje, od kojih je 391 u Hrvatskoj te 50 u susjednim zemljama Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. Intenzivan razvoj maloprodajne mreže i projekt modernizacije ‘Plavi koncept’ nastavljen je i 2014. na mnogim lokacijama diljem Hrvatske te je do danas modernizirano gotovo 200 benzinskih postaja. Rezultat projekta jest upravljanje najvećom mrežom modernih benzinskih postaja u Hrvatskoj koje prodaju 5,2 milijuna litara goriva na dan i svaki ih dan posjeti gotovo 180.000 ljudi.Od 2007. INA je potpisnica Global Compacta, inicijative Ujedinjenih naroda, najveće globalne inicijative za održivo poslovanje, što znači da je predana promicanju ljudskih i radničkih prava te zaštiti okoliša i borbi protiv korupcije. Osim toga tvrtka posvećuje posebnu pozornost najboljim mladim talentima u sklopu tradicionalnih programa kao što su ‘Growww’ i ‘Freshhh’. U 2014. prva je u Hrvatskoj pokrenula natjecanje za srednjoškolce zainteresirane za prirodne znanosti ‘Junior Freshhh’. Potpisivanjem ugovora o radu 1. rujna je svoj jednogodišnji pripravnički staž u INA Grupi započelo 46 pripravnika zaposlenih u sklopu Growww programa. Na ovogodišnji Inin natječaj za zapošljavanje pripravnika prijavilo se više od 900 kandidata iz područja naftnog rudarstva i geologije, kemijskog inženjerstva, strojarstva, elektrotehnike i društvenih znanosti. Baš kao i njihovi kolege iz prethodnih pet Growww generacija, pripravnici će proći detaljnu poslovnu edukaciju te upoznati Inina postrojenja, dok će se njihov rad i učinkovitost nadgledati i ocjenjivati uz kontinuirano vodstvo mentora.

Poslovanje vrijedno isticanja

1. Program 4P pokrenut je s glavnim ciljem povećanja proizvodnje poboljšanjem proizvodnosti bušotina polja na kopnu, a sekundarni je cilj povećanje rezervi ugljikovodika unapređenjem ležišnih parametara. Rezultat je ukupno povećanje 2P rezervi ugljikovodika za sedam milijuna BOE.

2. INA je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt povećanja iscrpka nafte tercijarnim metodama, tzv. projekt EOR koji ima svoju ekološku dimenziju uloženo je oko 700 milijuna kuna, a ove godine bi trebao isporučiti prve količine ugljikovodika proizvedene metodom utiskivanja CO2.

 

3. Projekt Međimurje, s tri plinska polja spremna za proizvodnju, vrijedan je više od 360 milijuna kuna, a njegov značaj leži u činjenici da će osigurati kontinuitet domaće proizvodnje u sklopu kojeg će biti angažirani i domaći izvođači i hrvatski koncerni što će donijeti dodatnu korist na lokalno i nacionalno gospodarstvo.

4. Od samog početka rada INA Kluba volontera zaposlenici su pokazali velik interes te broj članova stalno raste – danas ih je čak 591, što je 26 posto više nego na kraju prošle godine. Raste i broj uloženih sati te je u 2015. već premašen ukupan broj sati uložen tijekom čitave 2014. godine.

5. ‘Zeleni pojas’ program je u sklopu kojega INA objavom natječaja na suradnju poziva nevladine udruge i obrazovne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijele očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Program podrazumijeva sufinanciranje projekata poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina i čišćenja podmorja.

Sjedište

INA d.d. ZagrebAvenija Većeslava Holjevca 10HR-10000 Zagreb

telefon: +385 1 64 50 000telefaks: +385 1 64 52 100e-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.ina.hr

Dodatne informacije

Infoweb: www.ina.hrInfo e-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Infotelefon: Inin besplatni telefon/free phone line:0800 11 12Facebook-stranica: www.facebook.com/INA.HrvatskaLinkedin-stranica: www.linkedin.com/company/ina

Uprava

• Zoltán Áldott Predsjednik Uprave

Članovi  Uprave

• Niko Dalić • Gábor Horváth• Ivan Krešić• Davor Mayer• Péter Ratatics

Nadzorni odbor

• Siniša Petrović, predsjednik• György Mosonyi, potpredsjednik• Szabolcs I. Ferencz• Ferenc Horváth• Maja Rilović• József Molnár• Željko Perić• Mladen Proštenik• Oszkár Világi

Nagrade volonterima

Inin klub volontera ovih dana obilježava četiri godine postojanja tijekom kojih je ukupno gotovo tisuću volontera sudjelovalo u 75 akcija s više od sedam i pol tisuća darovanih sati. Za svoj rad Klub je osvojio nekoliko nagrada, među ostalim i posebno priznanje za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva Volonterskog centra Osijek, a INA je svoju posvećenost volontiranju pokazala i nedavnim potpisivanjem Povelje o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem. Klub je osnovan 2011. godine u povodu obilježavanja Europske godine volontiranja, a s ciljem dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, truda, znanja i vještina za opću dobrobit.

27. travanj 2024 09:50