Poslovna scena
StoryEditor

Osviješteni kupci potiču nove prodajne kanale domaće hrane

22. Travanj 2015.

U Francuskoj su se vlasnici kafića dosjetili da u sklopu ugostiteljskog prostora postave štand na kojem se cijeli dan izmjenjuju prodavači domaće hrane. Tako gost paralelno popije kavu i obavi šoping. Možda zvuči nevjerojatno, ali Hrvatska ne zaostaje za takvim trendovima.

U posljednje dvije godine tijek tužne priče o hrvatskoj proizvodnji dobio je svoj rukavac. Stvara se paralelno tržište uzgoja i prodaje voća i povrća sa sasvim drukčijom filozofijom. Postoji čak i inicijativa pod nazivom Grupa građanske solidarnosti, koja okuplja 20-ak obitelji koje zakupe zemlju kod seljaka, financiraju mu proizvodnju i zauzvrat za svoje potrebe dobivaju domaći hrvatski proizvod na stol.

Generacija urbanih seljaka

Urbana mladež u nedostatku posla i perspektive u zadnje vrijeme odlazi iz svojih sredina na selo i transformira se u mladu generaciju seljaka koja proizvodnju i hranu vidi u sasvim drukčijem svjetlu od dosadašnjeg. Ako proizvode i prerađuju med, sokove, pekmeze, kekse, najčešće im sami udare vlastiti pečat, daju im vizualni identitet i neki šaljivi naziv pa na tržište dospijevaju već kao brendirani proizvodi. No najvažnije je da ti mladi proizvođači uspješno nalaze put do kupaca, a u tome im pomažu paralelni, zasad alternativni kanali prodaje.

To tržište trenutačno nema nikakvih pravila i ne zna se kako će se u budućnosti razvijati jer trendove ne diktiraju trgovci, već kupci, koji žele zaobići posrednike i komunicirati direktno s proizvođačem. Osim društvenih mreža, koje su postale najučinkovitiji alat za promociju domaćih proizvoda, razvio se čitav niz drugih kanala, poput alternativnih plac-evenata koji se sele na različite lokacije. Najpoznatiji takav je Mali plac, koji su osmislile Jelena Iva Nikolić i Jelena Mikin potkraj 2012. godine, želeći stvoriti novu, inspirativnu i samoodrživu platformu za predstavljanje lokalne organske hrane.

Jelena Mikin kupila je zemlju u Istri, gdje planirala uzgajati organsku hranu za turiste koji odsjedaju u okolnim vilama, međutim, njezina ideja pričekat će neka druga vremena. Mali plac neočekivano joj je preokrenuo životne planove.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

28. travanj 2024 08:17