Poslovna scena
StoryEditor

Pet godina tražio sam menadžera kojem bih tvrtku predao na upravljanje

16. Travanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227830,227831,227833,227835,227836"]

Lani je tvrtka Tokić, najveći prodajni lanac autodijelova u Hrvatskoj, krenula u izvoznu ofenzivu, a ove godine očekuje da bi izvoz mogao biti mnogostruko veći. Bio je to povod da posjetimo Iliju Tokića, još donedavno tvrtkina direktora, i porazgovaramo o poslovnim planovima. Sâm Tokić, inače s bratom Stojanom suvlasnik tvrtke nije ni slutio da će im se na stranim tržištima ovako širom otvoriti vrata, poglavito u EU nakon učlanjenja Hrvatske.

Počeo je prije 25 godina otvorivši trgovinu, a danas je već ušao u rang velikih tvrtki pa ima mnogo povoljniji pregovarački položaj kod banaka i dobavljača. Posebno je to zanimljivo jer je riječ o branši koja je bila jako pogođena svjetskom krizom posljednjih godina, zbog čega su se mnoge tvrtke iz nje morale povući. Ilija Tokić dotaknuo se i problema s domaćom birokracijom i tvrdnjom da i danas postoje svjetske tvrtke iz autoindustrije koje bi mogle ulagati u Hrvatsku, ali da nemaju strpljenja čekati milost birokracije. Također je razgovor često usmjeravao na temu edukacije i kadrova, vjerujući da je to jedan od ključnih razloga za uspjeh. Ilija Tokić više nije predsjednik Uprave tvrtke Tokić. Od 16. ožujka zamijenio ga je Ivan Gadže, a on se povukao na mjesto predsjednika Nadzornog odbora. Kaže, imat će malo više vremena za sebe i obitelj, ali i dalje će biti uključen u stvaranje tvrtkine strategije i ključne projekte. U intervjuu objašnjava i razloge svoga povlačenja. Skroman je i jako vezan za obitelj, želja mu je da njegova i djeca brata Stojana sutra nastave voditi tvrtku. Primio nas je u svome skromnom, ali lijepo uređenom uredu. Po zidovima su slike koje su i podsjetnici ne samo na tvrtkin uspjeh nego još više na humanitarnu djelatnost obitelji koja pomaže siromašnima diljem svijeta i ustanovama, a stipendira i nekoliko desetaka učenika i studenata.

• Kako ste uspjeli rasti čak i u krizi ako znamo da je autoindustrija bila jedna od najpogođenijih?

– Već sam 45 godina u autoindustriji, ove ću godine navršiti šezdeset godina. Imam veliko iskustvo u tom segmentu, imam viziju, ciljeve sam si odredio, napravio planove i tražio ljude s kojima ću to ostvariti. Cijela je obitelj angažirana u poslu. Imam četvero djece i kći se već uključila, priprema magisterij na logistici naše tvrtke. To nam je trebalo jer smo tražili takav kadar. Osim kćeri i sin je već u tvrtki i završava fakultet. Planira ići na dodatnu izobrazbu k našim inozemnim partnerima. Kći ima određeno iskustvo, a oboje prolaze kroza sve poslovne procese tvrtkina rada, od skladišta do administracije, računovodstva, logistike, prodaje i nabave, kako bi se što kvalitetnije upoznali sa svima njima. Imam još dvije kćeri: jedna studira, a druga je u gimnaziji. Brat Stojan od osnutka sudjeluje u upravljanju tvrtkom zajedno s obitelji.

• Tražili ste menadžera pet godina. Zašto toliko dugo?

– Vjerujte mi, nismo ga mogli naći. Bilo je mnogo njih koji su izrazili želju, razgovarali smo s mnogo kandidata, ali nije lako naći nekoga i predati mu tvrtku na upravljanje. Osim povjerenja takva osoba mora biti odličan organizator jer imamo mnogo zaposlenih, brojne kupce i dobavljače, sve to treba držati pod kontrolom. Budući da smo od ove godine veliko poduzeće, formirali smo novu upravu. Priključio nam se Ivan Gadže, sposoban i mlad menadžer s bogatim iskustvom rada u velikim međunarodnim korporacijama. Svojim je dolaskom donio svježinu te će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti tvrtkinu razvoju.

• Kakve će promjene sada nastupiti u tvrtki?

– Imenovana je nova uprava, Ivan Gadže njezin je predsjednik, a Stojan Tokić član. Ja sam preuzeo Nadzorni odbor kao predsjednik, uz članove nadzornog odbora Tomislava Tokića i Ivana Beljana. Uz upravu složili smo vrhunski tim od desetak voditelja koji imaju odgovornosti svatko za svoj dio. Mnogi propadnu jer ih posao preraste.  Osjetio sam prije pet godina da mi netko treba. Rast je stalan, a perspektiva koja nam se otvara u izvozu zahtijeva kadrovska pojačanja. Nisam vjerovao da će nam se ovako širom otvoriti vrata izvoza. Ove godine u fokusu će biti motivacija kadrova i edukacija.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

26. travanj 2024 15:50