Poslovna scena
StoryEditor

Pivovarna Laško pod pritiskom banaka ‘prodaje sve što se može prodati‘

06. Kolovoz 2013.

Financijsko stanje skupine Pivovarna Laško (PL) po navodima ljubljanskog "Dela" možda je ozbiljnije od onoga što govori njena uprava jer joj banke vjerovnici diktiraju dezinvestiranje, odnosno prodaju dijela imovine, uvjetujući to reprogramom kredita.

Banke kojima PL uklupno duguje 350 milijuna eura "nemaju sluha" za želje sadašnje uprave da zadrži tvrtke koje se bave osnovnom djelatnošću, proizvodnjom pića, navodi list.

Kako dodaje, to dokazuje i najava prodaja Radenske te planovi o mogućem spajanju pivovare Union i pivovare Laško, koje su sada samostalne, u jedinstvenu tvrtku zbog sinergijskih učinaka.

"Prodaje se sve što se može prodati, a to u vrijeme krize znači ili da je vlasnik prezadužen ili da je kupac pred vratima", navodi "Delo".

List tvrdi da je stanje u skupini Pivovarna Laško možda ozbiljnije od onoga što priznaje njena uprava, te da još nitko nije preuzeo odgovornost za sve ono što se u njoj događalo prije desetak godina, kad ju je vodio tadašnji direktor Boško Šrot, te širio njenu djelatnost i poslovnu aktivnost, uz bankarske kredite, ali i "uz pomoć politike".

Pivovara Laško u to je vrijeme kupila ljubljansku pivovaru Union te preuzela slovensku proizvodnju voda i sokova, a kasnije kupila i dionice Mercatora te nekih nacionalnih medija pretvorivši se u svojevrsni "financijsko-trgovačko-medijski holding" koji se kasnije "nasukao na tranzicijskim hridima", navodi "Delo".

Prema tvrdnjama lista, banke vjerovnici sada "stihijskim" podržavanjem reprograma na svoje kredite Pivovarni Laško, tu skupinu "održavaju na životu", a i same su u problemima zbog problematičnih potraživanja prema raznim financijskim holdinzima i poduzećima koja su međusobno vlasnički prepletena.

Zato prodaja Radenske i drugih investicija PL-a ni za banke ništa sistemski ne rješava, ali ukazuje da je stanje u toj skupini ozbiljnije od onog što tvrdi uprava, navodi list i dodaje da za greške u razvoju PL-a u prošlosti do sada nitko nije preuzeo odgovornost.

Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da očekuje da će do kraja travnja iduće godine, kada istječe novi reprogram s bankama, biti realizirana prodaja Mercatorovih dionica koje su u vlasništvu PL-a. Prema cijeni od 120 eura po dionici, dogovorenoj kupoprodajnim ugovorom između konzorcija većinskih vlasnika Mercatora i koncerna Agrokor, Pivovarna Laško će za svojih gotovo četvrtinu dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca dobiti 105 milijuna eura, čime bi svoju trenutačnu zaduženost od 350 milijuna eura značajno smanjila.

26. travanj 2024 04:39