Poslovna scena
StoryEditor

Počinje projekt gradnje filmskog studija u Jastrebarskom

15. Studeni 2015.

Da bi potaknuli daljnji razvoj filmske industrije u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) pokreću projekt gradnje modernoga filmskog studija na prostoru bivše vojarne u Jastrebarskom. Kako su Lideru poručili iz resornog ministarstva, u tijeku je donošenje urbanističkog plana uređenja tog prostora koji bi se trebao prihvatiti do kraja godine.

Lokacija pruža dobre mogućnosti za kvalitetnu prenamjenu i razvoj cijelog projekta. Filmski će studio, smatraju u Ministarstvu kulture, služiti za potrebe domaće filmske industrije, a bit će i na usluzi stranim filmskim tvrtkama ako se odluče za snimanje u našoj zemlji.

– Gradnjom trgovačkog centra usred kompleksa Jadran filma i drugim okolnostima povezanima s tim povijesnim studijem hrvatska filmska i televizijska industrija ostali su bez središnjeg pogona. Koliko god to dobro nadoknađivali radom niza manjih servisa, nakon četiri godine pojačanog izvoza filmskih usluga očito moramo nešto učiniti. Ovu godinu završavamo sa 170 milijuna kuna izvezenih filmskih usluga, dakle imamo mnogo milijuna razloga za gradnju studija. Ozbiljan studio prijeka je potreba i ujedno prilično sigurno ulaganje – zaključuje Hrvoje Hribar, HAVC-ov ravnatelj. Studio će se, prema početnim najavama, financirati sredstvima EU, a gradnja bi mogla početi već iduće godine.

28. travanj 2024 12:27